Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 07.05.2018.| 19:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

NBS dala "zeleno svetlo" AIK banci za preuzimanje Gorenjske

Narodna banka Srbije je dala saglasnost AIK banci Beograd za dodatno sticanje vlasničkog udela u slovenačkoj Gorenjska banci iz Kranja, potvrđeno je Tanjugu u NBS.

Iz NBS su naveli da je centralna banka, u novom postupku po zahtevu AIK banke, 27. aprila 2018. godine dala saglasnost toj banci za sticanje podređenog društva - Gorenjske banke Kranj, kao zavisnog, u kome može steći do 100% od učešća.

Saglasnost je data, kako se objašnjava, pošto je NBS u postupku kontrole utvrdila da je AIK banka ispunila naloge i mere koje su joj upućene u decembru 2017. godine, čime su otklonjeni razlozi zbog kojih joj je prethodno bila ukinuta saglasnost iz juna 2016. godine za sticanje akcija Gorenjske banke.

- Imajući u vidu da je kontrolom utvrđeno da su otklonjeni razlozi zbog kojih je banci prethodno ukinuta saglasnost za sticanje akcija Gorenjske banke, AIK banci je 27. aprila 2018. data saglasnost za sticanje Gorenjske banke kao svog podređenog društva - navodi se u pisanom odgovoru NBS dostavljenom Tanjugu.

AIK banka već ima 20,99% vlasničkog udela u Gorenjskoj banci, i drugi je najveći akcionar banke iz Kranja posle slovenačkog preduzeća Sava.

Sa kompanijom Sava, AIK banka se dogovorila da kupi 37,6% njihovog udela u Gorenjskoj, za šta je 2016. godine dobila "zeleno svetlo" od NBS.

Međutim, krajem prošle godine NBS je povukla saglasnost zato što su, kako je obrazloženo, u okviru uobičajene kontrole boniteta i zakonitosti poslovanja sa aspekta rizika koji mogu dovesti do ugrožavanja njihovog finansijskog položaja "utvrđene nepravilnosti u poslovanju".

Gorenjska banka je, inače, jedna od najuspešnijih i najprofitabilnijih slovenačkih banaka i jedina velika banka koja je radila bez državne "injekcije kapitala" 2013. godine, uprkos značajnom nedostatku kapitala.

Gorenjska je po veličini aktive imala učešće na slovenačkom bankarskom tržištu od 4,7% na kraju septembra 2017. godine, u ukupnom iznosu od 1,73 mlrd EUR.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.