Izvor: eKapija | Ponedeljak, 07.05.2018.| 18:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

U trci sa evropskom konkurencijom - Kako su kompanije sa Zapadnog Balkana postale sve značajniji partner kupcima iz EU

Ilustracija
Ilustracija (Foto: TRAIMAK/shutterstock.com)
Sve je intezivnija potreba evropskih kompanija da uspostave partnerstvo sa firmama iz zemalja Zapadnog Balkana, jer domaće kompanije su kvalitetom isporučenih proizvoda i poštovanjem rokova zavredile poverenje velikih evropskh igrača, u više različitih industrija.

Osim toga, blizina evropskog tržišta i efikasna radna snaga dodatne su prednosti kompanija koje posluju u ovoj regiji.

Kako su istakli govornici panela o lancu snabdevanja između EU i kompanija Zapadnog Balkana na ovogodišnjem Sarajevo Business Forumu, postoji veliki potencijal da se ta saradnja ojača, ali je potrebna podrška države, obrazovanje radne snage i praćenje tehnologija.

- Zaista mislim da je nebo granica, jer imamo dobru radnu snagu i velike prilike pred nama - rekao je Mahmut Galijašević, direktor tešanjske kompanije Mann Hummel, koja je deo nemačke grupacije koja posluje na pet kontinenata i pravi filtere za automobilsku industriju. Za proteklih deset godina utrostručili su rast, a u 2017. beleže 20% rasta prihoda.

Kaže da su jedan od retkih primera kako se može uspeti i razvijati ozbiljan biznis. Tešanj je tradicionalno vezan za tu granu industrije, a u njihovom slučaju mnogo se ulagalo u radnu snagu. Cilj je bio da uposle domaće stanovništvo i danas broje 665 radnika.

- Obično među domaćim firmama imate samo proizvodno postrojenje, a mi imamo i inženjerski deo i razvijamo prototipove proizvoda koji su potrebni našim kupcima, znači da smo projektno usmereni. Naš cilj je da se i dalje razvijamo, jer imamo stratešku poziciju, ako pogledamo mapu Evrope. Takođe, velika šansa je to što proizvodimo dodatnu vrednost i to plasiramo u EU - istakao je Galijašević.

Iako je, kako je rekao, druga strana medalje nestabilna politička situacija, borba je neminovna, jer se može uspeti.

Da evropske kompanije imaju sve više poverenja u partnere iz ovog dela Evrope, potvrđuje i Zlatan Faik Uzunović, menadžer lanca snabdevanja za Centralnu i Istočnu Evropu u Preventu.

(Foto: Pavel L Photo and Video/shutterstock.com)
- Najpre, garantujemo kvalitet i rok isporuke. Mi u Preventu dajemo kvalitet prema najvećim očekivanjima naših kupaca. Smatram da kompanije iz BiH uz praćenje najnovijih tehnologija mogu biti ozbiljan konkurent u tržišnoj utakmici.

Ono na šta treba obratiti pažnju, kaže, su rokovi trajanja potrošačke robe, koja u proseku iznosi 18 meseci. U to treba uračunati 6 do 7 meseci proizvodnje i period transporta, što dalje znači da kupci računaju da je trećina vremena već istekla.

- Tu se krije prednost za naše firme koje su blizu EU. Zato će evropske kompanije nalaziti načine da dislociraju proizvodnju. Tako su pre nekoliko godina uspostavili saradnju Birtax, Samsonite i Prevent - ističe Uzunović.

A da li bi BiH trebalo pet kompanija poput Preventa ili da razvija više malih i srednjih preduzeća?

- Mislim da Bosna teba bar pet Preventa i Prevent koji je pet puta veći. Da bi se to postiglo, moramo investirati u ljude, ubrzati dinamiku strukturalnih reformi, promovisati poduzetnički duh i saradnju između tržišta. Bez tesne saradnje kompanija u JIE, ne možemo ovladati kapacacitetima koji zahtevaju evropski kupci.

Dobro bi bilo kada bi BiH imala i bar još pet Bosnalijeka, nadovezao se Ekrem Turajlić, Corporate Sales Director ove farmaceutske kompanije, koja izvozi u 20 zemalja sveta. Dosada nije bio fokus toliko na EU, jer rade sa generičkim lekovima.

- Ali ćemo se u narednom periodu sve više orijentisati ka EU. Imamo evropski sertifikat dobre proizvodne prakse što nam omogućuje da izvozimo u EU. Očekuje nas registracija proizvoda u Rumuniji, Nemačkoj, Poljskoj, Bugarskoj...

Kako je rekao Turajlić, Bosnalijek nije deo multinacionalne korporacije, te im je stoga teže da se probiju na nova tržišta. Uz to, ova industrija je vrlo konkurentna.

- Čitav proces od istraživanja do registracije moramo sami da uradimo. To traje nekoliko godina, ulaganja su velika, i onda kad uđeno na neko tržište, ono je već zagušeno. U tom smislu, kada otrkijemo i proizvedemo nešto što je interesatno mi ćemo to pokušati da plasiramo.

(Foto: Christian Lagerek/shutterstock.com)
Uspešan izvoz u EU obavljaju i firme iz MSP sektora i ne zaostaju sa evropskom konkurencijom. To potvrđuje i Muris Obarčanin, direktor firrme MDG International koja se bavi proizvodnjom merne tehnike za različite industrije.

Obarčanin je doneo hrabru odluku da se iz Holandije vrati u BiH i otvori lokalnu firmu, najpre sa 6 zaposlenih, a danas ima 55. Kaže da mu je donošenje te odluke olakšalo to što je znao da ovde može da računa na dobru radnu snagu.

- Delom sam lokalni poduzetnik, ali i strani investitor, jer sam živeo u Holandiji 28 godina. Razlog zašto sam ovde pokrenuo proizvodnju je što imam znanje sa evropskih tržišta i njihovih firmi, koji sve više traže da prebace proizvodnju u neke druge zemlje, gde postoji infrastruktura i dovoljno radnika - objašnjava Obarčanin.

Počeo je rad za jednog klijenta, a danas ima 25 širom Evrope.

- Zaista imamo velike šanse da napredujemo, i to ne treba prepustiti. Najveći izazov za naše kompanije je obrazovanje mladihl judi, koji treba da budu spremni za visoku tehnologiju, zatim da se ulaže u novu opremu, kako bi se sledila potražnja iz EU. Takođe, nužan je fokus na proizvodnji složenih proizvoda ili delova gotovih proizvoda.

Šta je prema njegovim rečima ključno da se ostvari i održi saradnja sa evropskim kupcima?

- To mora biti partnerstvo, a ne samo običan odnos. Naša politika je takva da garantujemo kvalitet, poštovanje roka isporuke, zatimo pratimo instalaciju opreme. Svi traže fleksibilnost.

Teodora Brnjoš
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.