Izvor: Dnevnik | Ponedeljak, 07.05.2018.| 11:40

Izdvojeno 2 mil EUR za nova zapošljavanja u 2018. - Afirmacija malih proizvođača u fokusu Razvojne agencije Vojvodine

Ilustracija (Foto: aslysun/shutterstock.com)
Godinu dana otkako je Pokrajinska vlada formirala Razvojnu agenciju Vojvodine, koja je preuzela poslove i radnike nekadašnjeg VIP fonda i Agencije za regionalni razvoj Vojvodine, u malim i srednjim preduzećima u Pokrajini posredstvom ove institucije zaposleno je više od 500 ljudi u domaćim kompanijama, a očekuje se da će biti otvoreno još oko 530 radnih mesta kao rezultat konkursa raspisanog u februaru ove godine.

To je samo jedan od segmenata zadataka novoosnovane agencije. Radi i na povezivanju malih i srednjih preduzeća sa velikim kompanijama, naučnim institutima i fondovima, ali i na strateškom istraživanju i promovisanju komparativnih prednosti i razvojnih potencijala Vojvodine. Sumirajući rezultate jednogodišnjeg rada, direktor Razvojne agencije Vojvodine Nikola Žeželj u razgovoru za Dnevnik kaže da je za njega najbitnije to da su za ovih godinu dana uspeli da formiraju bazu i instrumente rada.

– Mi jesmo naslednici VIP fonda i Agencije za regionalni razvoj, ali smo sasvim drugačije organizovani. Naime, pokrivamo četiri sektora: za promociju investicionih ulaganja, za privlačenje stranih investicija, za strateška istraživanja i za fondove. Dakle, pre godinu smo ušli u neko zaokruživanje i negde u januaru smo uspeli i da se zaokružimo kao celina – navodi Žeželj.

Objašnjavajući način organizovanja delatnosti Agencije, on kaže da je svaki od tih sektora okrenut određenoj grupaciji korisnika, od kojih su neki poslovni korisnici, a drugi lokalne samouprave. Svaki sektor daje različitu vrstu usluga za poslovne korisnike i lokalne samouprave.

Tako, primera radi, za lokalnu samoupravu koja nema ideju šta bi mogla da ponudi kao razvojni projekat, sektor za istraživanje obavi istraživanje i pronalazi komparativnu prednost opštine u odnosu na ostale opštine. Isto tako, za lokalnu samoupravu koja ima ideju šta bi mogla ponuditi, ali nije uspela da obezbedi i finansijsku osnovu za promociju i realizaciju, sektori za promociju i za fondove pokušavaju da joj omoguće da ideju sprovede u delo.

– Rekao bih da je naš ključni rezultat to što smo formirani kao celina koja može da pruži pun set usluga korisnicima i imamo instrumente za rad u smislu baze, koja je nama operativni alat. Znači, na temu razvoja Vojvodine danas svako može da koristi naš sajt na kojem su svi instrumenti i može da pomogne i sebi i drugima – ističe Žeželj.

Ideja Pokrajinske vlade, koja je osnovala Razvojnu agenciju Vojvodine, bila je da se akcenat stavi na domaća preduzeća, na male i srednje kompanije. Na pitanje koliko je u tome Agencija uspela za godinu rada, Žeželj navodi da im je prvi korak da povežu male proizvođače koji nude svoje usluge sa velikim kompanijama koji traže podizvođače, zatim njihovo povezivanje s naučnim institutima radi unapređenja poslovanja i na kraju povezivanje malih i srednjih preduzeća sa fondovima.

– Novembra prošle godine smo organizovali Dan dobavljača, na kojem smo pokušali naša mala i srednja preduzeća u sedam različitih sektora – u agroindustriji, proizvodnji plastike, guma, metalskih proizvoda i tekstila – da povežemo s onima kojima su njihove usluge potrebne pa smo doveli četiri-pet velikih kompanija, kao što je, primera radi, i Univerexport, da bi mali proizvođači ušli u njihov sistem dobavljača – ističe Žeželj.

On podseća da je Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu prošle i ove godine raspisao konkurse za subvencionisanje novih radnih mesta. Konkurs je bio namenjen pre svega malim i srednjim preduzećima koja zapošljavaju između deset i sto radnika. Za otvaranje jednog radnog mesta, u zavisnosti od razvijenosti lokalne samouprave u kojoj je sedište preduzeća, data je subvencija od 3.000 do 5.000 EUR.

– Ove godine smo za nova zapošljavanja izdvojili 2 mil EUR i očekujemo da će biti otvoreno još oko 550 novih radnih mesta – kaže sagovornik Dnevnika.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.