NavMenu

Srbija napredovala na listi kongresnih destinacija

Izvor: eKapija Ponedeljak, 07.05.2018. 11:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pavel L Photo and Video/shutterstock.com)Ilustracija
Prema najnovijim objavljenim podacima Međunarodne asocijacije za kongrese i konferencije ICCA (International Congress and Convention Association), Srbija je zabeležila svoj istorijski najbolji rezultat na godišnjoj listi destinacija u svetu, saopštila je Tursitička organizacija Srbije.

U 2017. godini Srbija je zauzela 42. mesto u svetu, odnosno 22. u Evropi, sa ukupno 71 skupom međunarodnih udruženja. Ovo je izuzetan uspeh ukoliko se ima u vidu da su u regionu ispred naše zemlje samo Hrvatska, Grčka, Mađarska i Austrija kao svetska velesila u ovoj oblasti, navedeno je.

Beograd je rangiran na 46. mestu u svetu, odnosno 24. u Evropi, sa 51 međunarodnim skupom, a neposredno iza našeg glavnog grada nalaze se Vašington, Rio de Žaneiro, Njujork, Čikago... Beograd se nalazi ispred velike većine prestonica u okruženju, dok su bolje plasirani od njega samo Atina, Budimpešta i Beč koji se nalazi u samom svetskom vrhu sa 190 skupova.

Novi Sad, drugi po veličini grad i kongresna destinacija u Srbiji, podelio je 325. mesto u svetu, tj. 159. u Evropi, zajedno sa nekolicinom drugih destinacija koje su ugostile po 7 sastanaka 2017. godine.

Godišnje poređenje država i gradova, kako se precizira, predstavlja jednu od važnijih referenci u okviru kongresne industrije u svetu, a sastanci u ovoj bazi obuhvataju susrete međunarodnih udruženja koji moraju da imaju najmanje 50 učesnika, da se održavaju na redovnoj osnovi (jednokratni događaji nisu uključeni) i da rotiraju između najmanje tri različite zemlje.


Ovi rezultati poklapaju se sa desetogodišnjicom rada Kongresnog biroa Srbije, posebnog odeljenja Turističke organizacije Srbije, osnovanog 2007. godine. Kongresni biro uspešno i u kontinuitetu koordinira aktivnosti svih subjekata kongresne ponude – hotelskih preduzeća, specijalizovanih agencija i ostalih pružalaca usluga, zajedno sa domaćim strukovnim udruženjima koja se kandiduju za održavanje međunarodnih kongresa u našoj zemlji.

Realno je očekivati da će, pored novootvorenih i planiranih objekata u hotelskom sektoru i razvijanja mreže destinacija u aviosaobraćaju, dodatna ulaganja u kongresnu infrastrukturu pružiti mogućnost da Srbija u narednom periodu dodatno ojača svoju poziciju kao kongresna destinacija, navodi TOS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.