NavMenu

Keš ili kartica - Kako možete platiti upravnike zgrada

Izvor: Blic Nedelja, 06.05.2018. 11:44
Komentari
Podeli
Način plaćanja upravnika zgrada nastavlja da buni brojne građane, koji odgovor na ovo pitanje ne mogu da nađu ni u Zakonu o stanovanju i održavanja zgrada, aktu koji je prošle godine uneo ovu novinu u živote stanara.

Iako je postavljanje upravnika na čelo stambenih objekata počelo pre više meseci, znatan procenat zgrada i dalje je bez njih, a građanima glavnu dilemu stvara tema finansiranja. Plaćanje usluga, po svemu sudeći, zakonopisac nije čak naveo ni kao obavezno.

- Upravnik zgrade može sa članovima stambene zajednice da ugovori naknadu za svoj rad. Zakon o stanovanju i održavanju zgrada nije izričit po tom pitanju, odnosno ne navodi ništa, što znači da ne zabranjuje ovu naknadu. Međutim, u tom slučaju upravnik mora imati zaključen ugovor sa stambenom zajednicom o svom angažovanju (ugovor o delu, ugovor o privremeno povremenim poslovima…) - kažu u Privrednoj komori Srbije.

Ipak, malo je verovatno da će ljudi preuzeti ulogu menadžera zgrade a da na tome nešto zarade, a isplata se može obavljati na više načina. Kada je upravnik neko iz redova stanara, novac se može dati i "na ruke".

- Naknada upravniku može biti isplaćena na njegov tekući račun ili u gotovini, ali tek po odbitku odgovarajućih iznosa poreza i doprinosa. Ovo znači da stanari, to jest članovi stambene zajednice vrše uplatu te naknade na račun stambene zajednice, koja je pravno lice, a stambena zajednica mora imati ovlašćenog knjigovođu koji ima elektronski sertifikat i ovlašćenje stambene zajednice da može poreskoj upravi da podnese ovaj obračun poreza i doprinosa na naknadu upravnika zgrade. I ne samo da podnese obračun, već i da obavi i uplatu istih na relevantne račune. Tek po uplati poreza i doprinosa može se vršiti isplata naknade upravniku - objašnjavaju u PKS.

Kada su u pitanju isplate profesionalnom upravniku, dodaju, isplata se vrši na račun preduzetnika ili privrednog društva. Dakle, ako uplaćujete u bankama ili poštama to možete obaviti i - karticom.

- Profesionalni upravnik može sam da registruje svoju firmu (kao preduzetničku radnju ili kao DOO) i u tom slučaju se vrši uplata na njegov žiro-račun. Ili, ako profesionalni upravnik radi za nekog organizatora profesionalnog upravljanja, onda se na račun tog organizatora vrši isplata naknade za profesionalnog upravnika, a on će dalje vršiti obračun i isplatu profesionalnom upravniku kao svom zaposlenom - ističu oni.

Treba napomenuti da, ukoliko je profesionalni upravnik sam vlasnik svoje firme, onda on od 1. do 5. u mesecu stanarima, odnosno članovima stambene zajednice dostavlja instrukcije za uplatu i uplatnice za svoje angažovanje, kao i uplatnice za tekuće i investiciono održavanje (ova sredstva idu na žiro račun stambene zajednice).

- Uz ove uplatnice, profesionalni upravnik dostavlja i fiskalni isečak za prethodni period za koji je primio naknadu, kao dokaz da je ta usluga pružena i za to primljena naknada. Svako od stanara, inače, pojedinačno prima uplatnice - kažu u Privrednoj komori Srbije.

Kako ističu, bilo da se isplata upravniku vrši u gotovini (u kom slučaju on potpisuje priznanicu o tome da je primio novac) ili da se vrši na njegov tekući račun (a to je sve stvar dogovora sa stambenom zajednicom), neophodno je da se prethodno izvrši obračun poreza i doprinosa i njihova uplata na relevantne račune.

Infostan još na čekanju

Iako je proteklih dana bilo priče i o naplati preko JKP Infostan, kako bi se upravnici osigurali od neplatiša, za sada nema zvaničnih regulativa koje bi uvele ovakvu praksu. Ipak, moglo bi se očekivati da i ova opcija uskoro zaživi, ali samo ako saglasnost da većina stanara određene zgrade.

Cenu određuje tržište, ne postoje minimun ni maksimum.

- Nju određuje tržište, kao i obim usluga koje će profesionalni upravnik pružiti. Ukoliko je vešt u pregovaranju i kvalitetno radi, ugovoriće svakako veći iznos naknade. Za sada, raspon naknade je od 80 dinara po stanu (u unutrašnjosti Srbije), u Beogradu u proseku oko 200 - 300 dinara, a ima slučajeva da je ugovorena naknada i u iznosu od 1.000 dinara - zaključuju sagovornici Blica.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.