NavMenu

FABRICI: Naredni budžet EU dobar za Srbiju i Zapadni Balkan

Izvor: Beta Subota, 05.05.2018. 10:57
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/screenshot)
Šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici ocenio je u petak (4. maja 2018) da će naredni dugoročni budžet koji je predložila Evropska komisija biti dobar za Srbiju i Zapadni Balkan jer je planirano više novca za pomoć.

- Sledeći dugoročni budžet koji je predložila Evropska komisija dobra je vest za Srbiju i region Zapadnog Balkana iz dva razloga - rekao je Fabrici i dodao da je prvi razlog "predlog da se pretpristupna pomoć poveća na 14,5 mlrd EUR, što je povećanje za 20% a to znači veću pomoć za Srbiju i Zapadni Balkan.

Kao drugi razlog on je naveo da će budžet biti fleksibilan da se prilagodi novom članstvu kada kandidati budu spremni za prijem.

- To je i rečeno u strategiji za Zapadni Balkan koja je usvojena u februaru - rekao je Fabrici i dodao da je takva situacija bila kada je u EU ušla Hrvatska 2013. godine sa dugoročnim budžetom koji je trajao do 2014.

Fabrici je rekao da predlog budžeta "jasno potvrđuje obaveze Evropske komisije prema Srbiji i Zapadnom Balkanu".

U predlogu novog višegodišnjeg budžeta EU za Instrument pretpristupne pomoći (IPA) iz kojeg se izdvajaju sredstva za reforme u zemljama kandidatima za EU, predviđena je suma 1,2 puta veća nego u tekućem budžetu, odnosno po oko dve milijarde evra godišnje usklađeno sa inflacijom.

Za period 2021-2027. za IPA je predviđeno 12,865 mlrd EUR prema cenama u 2018. odnosno 14,5 mlrd EUR usklađeno sa inflacijom, navodi se u objavljenom predlogu budžeta EU.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.