Izvor: Južne vesti | Subota, 05.05.2018.| 09:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

Mini hidroelektrane će se ipak graditi na Staroj planini?

Ilustracija (Foto: iLUXimage/shutterstock.com)
Iako je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan prilikom nedavne posete Pirotu izjavio da se protivi izgradnji mini hidroelektrana, Upravni sud ne misli tako.

Naime, presudom Upravnog suda u Beogradu krajem aprila poništeno je rešenje ministarstva kojim se sprečava izgradnja hidroelektrane Pakleštica na reci Visočici na Staroj planini.

Ustavni sud je reagovao, jer je privatni investitor tužio Ministarstvo zaštite životne sredine zbog toga što je sprečilo gradnju mini hidroelektrane. Sud je odbacio rešenje ovog ministarstva uz konstataciju da je na "pravnoj snazi ostalo ranije rešenje o davanju saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje male hidroelektrane Pakleštica".

Zbog ove odluke suda Savez mesnih zajednica Stare planine organizuje 6. maja veliki narodni zbor protiv izgradnje hidrocentrala na Visočici i na drugim staroplaninskim rekama.

Inače, meštani staroplaninskih sela od prošle godine protestuju protiv izgradnje hidrocentrala koje po njima isušavaju reke i svode ih na ekološki minimum, a uništavaju i ceo ekosistem. Pored toga, početkom aprila je ministar Trivan prilikom posete Pirotu istakao da se mora stati na put izgradnji mini hidrocentrala u zaštićenim područjima.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.