NavMenu

Meda možda bude i za izvoz - Pčelari se raduju bagremovom nektaru i strahuju od preterane upotrebe hemije na poljima

Izvor: RTS Petak, 04.05.2018. 10:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: xuanhuongho/shutterstock.com)Ilustracija
Na pragu je konačno dobra godina za pčelare, pošto je u poslednjih nekoliko proizvodnja meda zbog loših vremenskih uslova drastično opala. Biće ga, nadaju se, i za izvoz, a naš med najviše cene i kupuju Nemci i Italijani. Bagrem je ono što traže sa ovog podneblja, a na bagremu je trenutno više cveta nego lista.

Čitava brda u Levču bele se od procvetalog bagrema. Pčelari se raduju, jer dobre bagremove paše godinama unazad nije bilo. Očekuju solidnu godinu, ali se i pribojavaju visokih temperatura i brzog precvetavanja bagrema.

Ivan Arsić iz Tečića kod Rekovca ima 700 pčelinjih društava. Dobro se pripremio za bagremovu pašu koja je na terenima Šumadije, Pomoravlja i Levča i glavna tokom godine.

- Prethodne su bile za zaborav. Bilo je nekoliko loših godina zaredom i nadamo se da će ova popraviti stanje i da ćemo vratiti uloženo. Ovih dana je bagrem baš mirisao i mislim da mu vreme pogoduje. Možda fali malo vlage i da temperatura ne bude iznad 30 stepeni - kaže pčelar Ivan Arsić.

Dok se raduju bagremovom nektaru, pčelari i strahuju od preterane upotrebe hemije na poljima. Pravu pometnju u Jagodini i okolini izazvalo je nedavno zaprašivanje komaraca i krpelja iz vazduha. Pčelari tvrde da je deo pčela izletnica stradao.

U gradskoj upravi za zaštitu životne sredine kažu da je zaprašivanje urađeno po uobičajenoj proceduri, u skladu sa tenderom. Posao je poveren zemunskoj firmi Visan, a korišćen je dozvoljeni preparat Moslink i pčelari su, navode, na vreme obavešteni. Moguće da ipak nije izabran pravi trenutak.


- Pošto smo u zenitu bagremove paše, najvažnije za pčelarsku populaciju, molimo lokalne samouprave da ovog puta odlože tretmane iz vazduha krpelja i komaraca, jer time ostajemo bez izletnica, a pčelari će ostati bez prinosa - apeluje predsednik udruženja Sačuvajmo pčele, Dejan Marković.

U ovom udruženju tvrde da je najveća opasnost za pčelinja društva zaprašivanje semena i biljaka sistemskim insekticidima koji se kupuju na crno, kao i zaprašivanje biljaka u cvetu, što je zakonom strogo zabranjeno. Na uljanoj repici su primećena sporadična trovanja pčela.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.