NavMenu

Lamborghini za godinu dana proizvede 3.815 vozila - Za jedan auto koža od sedam krava, farbanje traje 200 sati...

Izvor: Blic Petak, 04.05.2018. 09:51
Komentari
Podeli
ArhivaArhiva
Dok hodate halama fabrike Lamborghini u Sent Agata Bolonjeze, u glavi sabirate koliko je bogatstvo u rukama 200 radnika koliko ih tamo trenutno radi.

Hala siva, uredna, čista, digitalizovana, puna mladih radnika, a u svemu tome, školjke polugotovih, ali i skoro gotovih najnovijih automobila narandžaste, zelene, i po koje zlatne i crvene boje. To su moćne mašine, takvih i cena, statusni simboli, spremni za bogati svet.

Poznavaoci prilika kažu da je kupovina Lamborghinija više od trgovine. Investicija. Jer, kako godine prolaze, njihova vrednost samo raste. Jedan od najskupljih je veneno roadster koji je napravljen u svega devet primeraka, a koštao je 2,8 miliona funti. Kako vremenom dobija na ceni sada se na aukcijama prodaje za 11 miliona!

Prijatna radna tišina prvo je što ćete primetiti u hali veličine nekoliko fudbalskih terena. Svi rade, ne obazirući se na posetioce, za koje je predviđen prostor u okviru staza obeleženih žutom linijom.

Obilazak u fabrici, pored koje je smešten i muzej, podrazumeva delimično upoznavanje sa dve proizvodne linije - aventadora i huracana.

Digitalni časovnik podseća na minutažu


Organizacija posla je takva da se ide na to da zaposleni imaju raznovrsnost u radu i pokretu, pa se pozicije na radnim stanicama rotiraju svaka dva do tri meseca. Da bi sve išlo po planu i redu, iznad svake linije postoji digitalni časovnik i minutaža koja je potrebna da se određeni deo procesa obavi. Iznad glava zaposlenih stoji - da podseti. Za dan se, recimo, proizvede 13 huracana.

Smenski rad je od ponedeljka do petka. Imaju dve pauze od po 11 minuta - jedna je pre, druga popodne, kao i pauzu za ručak.

Kada se jedan automobil sklopi, neophodna su dva dana za kontrolu kvaliteta i on se testira probnom vožnjom na običnim putevima između sela i gradova. Nakon toga se pere, suši i spreman je za isporuku.

Da bi se sastavio motor koji teži 430 kilograma potrebno je devet sati rada. Inače, motor čini jednu trećinu ukupne težine automobila. Linija za sklapanje motora ima pet stanica, a radnici se menjaju na svake dve nedelje.

Posebna stanica je mesto gde se u šasiju vozila ubacuje motor, a za to je potrebno dva do tri minuta. I nju zovu najromantičnijom stanicom.

Za jedan auto koža od sedam krava

Posebna pažnja obraća se na kožu i tapaciranje. Za jedan auto utroši se koža od sedam krava. Koži se posvećuje naročita pažnja. Postoji čak 50 boja, ali kod kupaca je najpopularnija crna. Dnevno se proveri 40 koža i to čini čovek, dok se specijalnim mašinama poverava sečenje.


Od ostataka koji su restlovi uglavnom se izrađuju suveniri. U fabrici postoji i jedan mali šivaći pogon, gde se koža obrađuje. Neki delovi se ručno šiju za sedišta, obloge vrata ili volan. Vozilo se farba 200 sati i to po pravilu uvek čini jedna ista osoba za jedan automobil.

Zašto "bik" kao zaštitni znak

Mnogi se pitaju zašto je bik zaštitni znak Lamborghinija. Odgovor je jednostavan, to je horoskopski znak osnivača Ferućija Lamborginija, koji je rođen 15. maja.

On je još 1963. godine osnovao fabriku koja se bavila proizvodnjom traktora. Danas je Lamborghini u vlasništvu Audija. Inače, svi modeli automobila imaju nazive bikova iz španske koride.

Za godinu dana proizvedu 3.815 vozila


Proizvodnja u Lamborghiniju je ograničena, a za godinu dana proizvedu 3.815 vozila. Uglavnom svi kupci čekaju isporuku vozila od pola godine do godinu. Najčešći kupci su iz SAD, Japana, Kine, Velike Britanije, Nemačke, Emirata i Kanade.

Nikad se ne zna za koga se pravi vozilo, već se svaki kupac vodi pod šifrom koja se i ugravira, a postoje i liste čekanja. Iz Srbije, kažu, nije bilo porudžbina...

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.