NavMenu

Tekstilna industrija "Prvi maj" Pirot mora brzo u privatizaciju , ili će u stečaj

Izvor: Novosti Utorak, 30.08.2005. 12:00
Komentari
Podeli

Na osnovu izmena i dopuna Zakona o privatizaciji, Industriji odeće "Prvi maj", posle devet godina, deblokiran je račun i, na rok od godinu dana, otpisani pozamašni dugovi prema raznim državnim fondovima i institucijama, uz uslov da se u ovom roku okonča privatizacija. U suprotnom biće pokrenut stečaj.


Pirotski "Prvi maj", sa 2.150 radnika, privatizuje se restrukturiranjem koje, ipak, predugo traje, a razlog su česte promene ljudi i nadležnim ministarstvima i Agenciji za privatizaciju.


Da bi spremnije dočekali privatizaciju, u "Prvom maju" su na osnovu socijalnog programa još 2003. godine broj zaposlenih smanjili za oko 1000, a sada je pripremljen još jedan socijalni program za još oko 400 prekobrojnih. Reč je o radnicima koji rade u dve stare hale, sa zastarelom opremom u čije bi obnavljanje i rekonstrukciju bilo neophodno uložiti 400.000 evra. Novi investitor - budući kupac će možda jednog dana obnoviti hale i mašinski park, uposliti mladu radnu snagu, ali, u sadašnjim okolnostima "prvomajci" to ne mogu.

U halama srpskog tekstilnog giganta, trenutna uposlenost kapaciteta je oko 90 odsto. Ovolikim obimom posla su zadovoljni. Protekle nedelje je ugovorena proizvodnja od 73 hiljada komada muških odela sa holandskom firmom, naslednicom "UFM", koja je zainteresovana za kupovinu "Prvog maja". Za nekoliko nedelja oni će se izjasniti. Ovogodišnji izvoz veći je za 20 odsto u odnosu na prošlogodišnji, dok je proizvodnja za domaće tržište veća za nekih deset odsto. Ugovoren je posao i za narednu sezonu, a prosečna plata od 9.500 dinara, koliko je ovde smatra se sasvim solidnom. Kad se ima i vidu da su mnogi tekstilni giganti bukvalno u kolapsu.

Veliki problem je, u celoj ovoj situaciji sa privatizacijom i prodajom, tekstilna roba poreklom iz Kine.

Ovakav kakav je sada, kao sistem, "Prvi maj" se sigurno neće pojaviti na tenderu. Nekada poznata modna kuća, naime, u svom sastavu ima mnoge prateće delatnosti kao što su ugostiteljstvo, sportski centar, dečji vrtić, biblioteku, muzej, veliku galeriju umetničkih dela i slično, koji klasičnim industrijalcima, ali i logici kapitala, nisu nešto naročito zanimljivi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.