Izvor: RTS | Četvrtak, 03.05.2018.| 10:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

Evropske rafinerije spremaju se za novu ulogu - Budući glavni proizvodi struja i ekološka goriva

(Foto: Christian Lagerek/shutterstock.com)
Evropska unija je najveći uvoznik energije i energenata na svetu i godišnje na taj uvoz potroši 350 mlrd EUR. Problem je i ograničen broj dobavljača energenata, pa se traže nove mogućnosti.

U evropskim naftnim kompanijama kažu da će upravo njihove rafinerije biti ti novi izvor energije i to čiste, a snabdevaće i industriju i građane.

Rafinerije ne mogu opstati samo kao prerađivači nafte. Razvijene evropske zemlje već prave strategije za zabranu dizela, a zaštita životne sredine u skladu sa klimatskim promenama, nalaže drugačiju proizvodnju.

Evropske rafinerije su u tranziciji i novom tehnologijom prerastaju u energetska čvorišta koja će proizvoditi ekološka goriva i struju.

- Vizija transformacije rafinerija do 2050. je ambiciozna, ali dostižna. Cilj je postepeni prelazak na nove sirovine iz obnovljivih izvora, kako bi se dobijala tečna goriva bez krajnje emisije ugljen-dioksida. Novo pogonsko gorivo koristila bi sva vozila uključujući i transportna - kamioni, brodovi i avioni - objašnjava direktor organizacije FuelsEurope Džon Kuper.

I Srbija se obavezala da će do 2020. obezbediti 10% udela biogoriva u saobraćaju. A analize pokazuju da veća upotreba električnih vozila ima smisla samo ako se promene i izvori iz kojih se dobija struja.

- U poređenju sa dizel i benzinskim motorima, električni automobili, na globalnom nivou, ne mogu doprineti smanjenju emisije štetnih gasova, ako se ta struja kojom se pune dobija iz uglja - kaže direktor Eko Serbia - Hellenic Petroleum Vuk Radović.

Zemlje Evropske unije računaju na dogovoreni "paket za čistu energiju", koji treba da smanji i zagađenje iz energetskih postrojenja.

- "Paket za čistu energiju" pomoći će Evropskoj uniji da bude manje ranjiva u ovom sektoru. Prioritet je unapređenje energetske efikasnosti, da se postigne globalno liderstvo u obnovljivoj energiji, dostignu energetski i klimatski ciljevi Unije do 2030. i osigura pravni dogovor za potrošače - kaže ministarka energetike Bugarske Temenuška Petkova.

U Evropi je poslednje decenije zatvoreno petnaestak nafnih rafinerija, a od 43 postojeće polovina već proizvodi struju i neku vrstu biogoriva.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.