NavMenu

Ministarstvo prosvete planira sređivanje školskih kuhinja - Formirana Radna grupa za izradu Pravilnika za ishranu učenika

Izvor: Novosti Četvrtak, 03.05.2018. 08:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Natalia Pesterean/shutterstock.com)Ilustracija
Svaka četvrta škola u Srbiji ima kuhinju koja zadovoljava HASAP standarde ili su im potrebna mala ulaganja da se to postigne.

U Ministarstvu prosvete kažu da bi one od školske 2019/20 godine mogle da počnu samostalno pripremanje obroka za učenike, jer se sredstva za opremanje mogu obezbediti tek bužetom za sledeću godinu.

Savetnica ministra prosvete Gordana Kosanović kaže da je želja ministarstva da se poveća broj škola koje imaju funkcionalne kuhinje, ali finansijske mogućnosti su takve da je realnije da škole kojima su potrebna manja ulaganja pređu na samostalno pripremanje obroka, a da se postepeno osposobljavaju i ostale kuhinje.

- Osposobljavanje školskih kuhinja za pripremu obroka je dugoročan plan. Školama se nude još dve mogućnosti da organizuju ishranu u saradnji sa drugim obrazovno vaspitnom ustanovama - predškolske ustanove, studentske kuhinje, ili da, kao i do sada, koristi usluge keteringa - rekla je Kosanović za Tanjug.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je naložio da se snimi stanje na terenu i da se vidi koliko osnovnih škola raspolaže kuhinjama, te da preliminarni rezultati pokazuju da manje od četvrtine škola raspolaže kuhinjama koje zadovoljavaju HASAP standarde ili su im potrebna relativno mala ulaganja da bi to postigli.

- Te školske kuhinje bi mogle biti stavljene u funkciju od školske 2019/20 godine s obzirom na to da se sredstva za dodatna ulaganja-opremanja, mogu obezbediti tek bužetima za sledeću godinu - naglasila je Kosanović.

Ministarstvo prosvete formiralo je radnu grupu za izradu Pravilnika za ishranu učenika u osnovnoj školi. U radnu grupu osim predstavnika ministarstva uključeni su predstavnici Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovaniović Batut, nutricionisti.

Očekuje se da će grupa završiti predlog Pravilnika tokom juna ove godine i poslati ga na mišljenja u druga ministarstva.

- Pravilnikom se bliže uređuje oblast ishrane učenika i propisuju nutritivne vrednosti obroka koji se nude u školi za mlađi i stariji osnovnoškolski uzrast - naglasila je Kosanović.

Ona je dodala da se time nudi okvir onima koji organizuju ishranu, direktorima, savetima roditelja i pružaocima usluge ishrane u školi, kakve su nutritivne potrebe učenika na koje treba da odgovore.

Upitana da li će Pravilnikom biti proterane pekare i prodavnice iz škola, ona je rekla da ih pravilnik ne proteruje, ali da se teži da ponuda hrane u pekarama i prodavnicama bude "drugačija, raznovrsnija i iznad svega u funkciji pravilne ishrane i zdravlja dece".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.