Izvor: Tanjug/Politika | Četvrtak, 03.05.2018.| 08:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

Turski industrijalci zainteresovani za poslove u Srbiji - Robna razmena dve zemlje 2017. godine 999 mil EUR

Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Delegacija privrednika iz Turske, članova Asocijacije industrijalaca iz Istanbula, posetila je danas Privrednu komoru Srbije i održala poslovne razgovore sa srpskim preduzećima, a najviše su zainteresovani za ulaganja tekstilnu i prehrambenu industriju i turizam, prenosi Tanjug.

- Ova delegacija (od 11 turskih kompanija) zainteresovana je i za strateška partnerstva i strateška ulaganja u oblasti tekstila i prehrambene industrije - rekla je direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose u PKS Jelena Jovanović.

- Nadamo da se da će ovi razgovori biti uspešni, ideja je da što bolje povežemo srpske i turske poslovne ljude - rekla je Jovanović Tanjugu.

Kaže da je u saradnji sa Turskom veoma važan novi Sporazum o slobodnoj trgovini, kao i da bi trebalo proširiti saradnju privrednika i na oblast usluga, turizam i IT.

Predsednik Asocijacije industrijalaca iz Istanbula Muamer Omeroglu je rekao da ta poslovna organizacija broji oko 1.200 članova i dodao da je jedna od najvećih u Turskoj pošto u izvozu te zemlje učestvuju sa 65%.

- Svake godine napravimo plan, izaberemo tri države i počinjemo da istražujemo mogućnosti za ulaganje. Ove godine smo kao drugu zemlju odabrali Srbiju - naveo je Omeroglu.

Marija Sepi iz Sektoru za međunarodne ekonomske odnose u PKS koja je zadužena za saradnju Srbije i Turske, rekla je da se saradnja PKS sa tom zemljom odvija u okviru tri stuba: trgovinska, investiciona i institucionalna, među kojima je saradnja sa Privrednom komorom Turske.

Kazala je da se očekuje rast robne razmene zbog novog sporazuma o slobodnoj trgovini sa Turskom koji je ove godine počeo da se primenjuje.

Navela je da se beleži i rast turskih investitora u našoj zemlji od 2015. godine, nakon što je turska Halkbanka kupila većinski paket Čačanske banke, kao i da najviše investicija ima u tekstilnom i sektoru auto delova, prenosi Tanjug.

Robna razmena 999 mil EUR

Prema podacima Agencije za privredne registre, u Srbiji je registrovano 851 preduzeće čiji su većinski vlasnici kompanije i fizička lica iz Turske. Više od 50 turskih kompanija ima ozbiljne poslodavce i operacije u Srbiji, a u poslednjih nekoliko godina otvoreno je ili počelo da se gradi 20 turskih fabrika i pogona, piše Politika.

Da ekonomska saradnja između Srbije i Turske sve više napreduje pokazuje i podatak Republičkog zavoda za statistiku da je robna razmena između Srbije i Turske u prošloj godini, prema podacima Privredne komore Srbije, dostigla rekordnih 999 mil EUR. Srbija je u Tursku izvezla robu u vrednosti od 273,2 mil EUR, a uvezla za 725,4 mil EUR.

Iako je srpski izvoz od 2009. godine, pre početka primene Sporazuma o slobodnoj trgovine dve zemlje, porastao 8,5 puta, našu državu u razmeni s Turskom i dalje opterećuje deficit u spoljnotrgovinskoj razmeni.

U PKS-u kažu da revidirani Sporazum o slobodnoj trgovini otvara prostor da značajno poboljšamo bilans u spoljnotrogovinskoj razmeni.

Tako se očekuje da će otvaranje novih kvota koje smo dobili (posebno za juneće meso i rafinisano i sirovo suncokretovo ulje) i povećanje postojećih kvota za izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda doprineti povećanju našeg izvoza i smanjenju deficita, piše Politika.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.