NavMenu

Kina dobila svoj Holivud

Izvor: Radio 021 Nedelja, 29.04.2018. 13:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Marko Poplasen/shutterstock.com)Ilustracija
Kina je dobila svoj Holivud. Filmski grad, veliki poput 500 fudbalskih stadiona, otvoren je u subotu (28. aprila 2018. godine), s ambicijom da privuče snimanja na tom mestu, predstavljenom kao "najveće ulaganje u svetskoj istoriji" u tom sektoru.

Potrošeno je 6,5 mlrd EUR za izgradnju tog kompleksa od 376 hektara, smeštenog u letovalištu Ćingdao, na kineskom privatnom konglomeratu Wanda, inicijatoru projekta. Trideset studija, među kojima "najveći na svetu", veličine 10.000 kvadratnih metara, već je izgrađeno. Još deset će biti izgrađeno sledećih godina, obećava kompanija specijalizovana za nekretnine, film i sport.
Uz lokacije za snimanje i postprodukciju, taj faraonski "filmski grad Istoka" obuhvata i dvoranu za priredbe, školu, bolnicu, luksuzne hotele i jaht klub, inspirisan onim u Monaku.
Tu je i divovski tržni centar s 360.000 kvadratnih metara. Obuhvata prodavnice, kafiće, restorane, klizalište, zabavni park, vodeni park i "najveći bioskop u Aziji".

- To je najveće ulaganje u istoriji u filmskom i televizijskom sektoru - tvrdi Wanda.
Kompanija koju vodi Vang Jianlin (4. najbogatiji u Kini, po Blumbergu) nije nepoznata u filmu. Producira filmove, kupila je američki lanac bioskopa AMC 2012, te otkupila holivudski studio Legendary (Jurasik park, Interstellar, Godzilla) 2016. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.