Izvor: Tanjug | Subota, 28.04.2018.| 11:15
Izdvojite članak Odštampajte vest

Javni dug Srbije posle 10 godina u osetnom padu - Šta je sve zaključeno na sastanku Fiskalnog saveta i SAM-a?

Ilustracija (Foto: NicoElNino/shutterstock.com)
U ovoj godini se mogu postaviti temelji za trajno održive i zdrave javne finansije i za ubrzanje privrednog rasta, budući da su u 2017. dostignuti najvažniji kvantitativni ciljevi fiskalne konsolidacije, poručili su u petak (27. aprila 2018. godine) predstavnici Fiskalnog saveta Srbije.

- Prvi put od 2005. godine ostvariće se fiskalni suficit, a javni dug će, posle deset godina, ponovo imati osetan pad - rekli su predstavnici Fiskalnog saveta na tradicionalnom sastanku s članovima Srpske asocijacije menadžera (SAM), navodi se u saopštenju ove menadžerske asocijacije.

Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta, rekao je da dostignuta makroekonomska stabilnost treba da se sačuva odgovornom fiskalnom i ekonomskom politikom, ocenivši da najvažnije pitanje predstavlja privredni rasta gde zaostajemo za regionom.

- Dve su poluge rasta na kojima treba raditi - s jedne strane to je povećanje investicija i to države i malih i srednjih preduzeća, kao i sređivanje privrednog ambijenta kroz manje birokratije i efikasnije sudstvo - dodao je Vučković.

Pitanja o tome kakva su fiskalna kretanja i očekivani trendovi u 2018. godini, šta utiče na makroekonomsku stabilnost u Srbiji, koje reforme predstoje i da li će se i kada završiti restrukturiranje i privatizacija državnih preduzeća, bila su u fokusu učesnika ovog sastanka.

Govorilo se i o tome šta je potrebno da Srbija dostinge visoke stope privrednog rasta, šta su bili pokretači privrednog rasta u prethodnom periodu i umanjenja fiskalnog deficita, kao i šta je potrebno da bi se u Srbiji više investiralo i na koji način podstaći i privatne i javne investicije.

Na skupu je bilo reči i o tome da li postoji fiskalni prostor za poresku kombinatoriku, a donet je i zaključak da je potrebno da postoji i širi dijalog sa predstavnicima i ostalih državnih struktura.

- Tradicionalni susreti srpskih menadžera i Fiskalnog saveta su važni, jer predstavljaju dobar način da razmenimo mišljenje i čujemo najvažnije informacije o fiskalnim kretanjima, trendovima, koje su stope rasta predviđene do kraja godine, kao i koliko kao menadžeri možemo da doprinesemo razvoju - kaže Stanka Pejanović, predsednica SAM-a.

Na sastanku su, pored predsednice SAM-a, učestvovali Nikola Altiparmakov i Vladimir Vučković, članovi Fiskalnog saveta Srbije, zatim Branko Greganović, član UO SAM-a i predsednik IO NLB banke i Goran Pitić, član UO SAM-a i profesor fakulteta FEFA.

Sastanak sa Fiskalnim savetom organizovan je u saradnji sa USAID Projektom Saradnja za ekonomski razvoj.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.