Izvor: eKapija | Subota, 28.04.2018.| 09:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

Učenice iz okoline Zrenjanina pobednice takmičenja Uhvati ideju u digitalnom svetu - Održan Telenor dan devojčica

Sa obeležavanja Telenor Dana devojčica
Finale takmičenja Uhvati ideju u digitalnom svetu, koje je organizovalo Udruženje poslovnih žena Srbije uz podršku Telenor fondacije, dobilo je svoje pobednice.

Kako je saopšteno iz Telenor fondacije, takmičenje je održano povodom obeležavanja Međunarodnog dana devojčica u Informaciono-komunikacionim tehnologijama, s ciljem da se devojčice osnaže prilikom odabira budućih profesija, kao i da se podstaknu da, pri razmišljanju o profesionalnoj orijentaciji, budu vođene ličnim interesovanjima i talentima.

- Srbiji i IKT indutriji potreban su talenti - i sada i u budućnosti! Iako vidimo da stvari idu na bolje, i dalje postoji potreba za većim brojem devojaka u našoj industriji. U Telenoru, 56% zaposlenih su žene, dok je 47% njih na rukovodećim pozicijama - i mi jasno vidimo prednosti toga što nam talenat dolazi sa obe strane. Kako bismo privukli još devojčica, dužnost nam je da ih podržimo u najranijem dobu. Ponosni smo na činjenicu da je Telenor Dan Devojčica postao tradicija - izjavila je Ingeborg Ofsthus, generalna direktorka Telenora Srbija.

Finalistkinje takmičenja obišle su Telenor, razgovarale sa menadžerkama na rukovodećim pozicijama u ovoj kompaniji i u okviru radionice vežbale kako da što uspešnije prezentuju svoje ideje. Nakon predstavljanja finalnih radova, žiri je odabrao pobednice, koje je Telenor fondacija nagradila pametnim telefonima. Prvo mesto osvojile su učenice Osnovne škole Uroš Predić iz Orlovata. One su Dunja Gavrilov, Zorica Stanić i Miroslava Stanković.

Ove godine Telenor Dan devojčica je realizovan uz institucionalnu podršku Vlade Republike Srbije i predsednice Vlade Ane Brnabić, koja je počasna pokroviteljka projekta. Projekat su podržali i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo omladine i sporta, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, Centar Inventiva, SME Week, Telenor fondacija i kompanija Schneider Electric.

Međunarodni dan devojčica tradicionalno je obeležen druženjem između više od 1.000 devojčica završnih razreda iz 60 osnovnih škola širom Srbije i uspešnih žena u više od 70 kompanija.

Međunarodni dan devojčica u IKT-u ustanovljen je na nivou UN i obeležava se svakog poslednjeg četvrtka u aprilu. Udruženje poslovnih žena Srbije ovaj dan u Srbiji obeležava osmu godinu zaredom, navodi se.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.