Izvor: eKapija | Nedelja, 29.04.2018.| 16:15
Izdvojite članak Odštampajte vest

Brnabić najavila dalje smanjenje administrativnih troškova privrede

Ana Brnabić
Projekat e-PAPIR – smanjenje administrativnog opterećenja privrede u naprediće poslovno okruženje smanjenjem administrativnih troškova za minimum 15 do 20% do 2021. godine, rečeno je u petak (27. aprila 2018. godine) na predstvaljanju ovog projekta,čemu je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić.

e-PAPIR je višegodišnji projekat Vlade Republike Srbije koji ima za cilj da se popišu, optimizuju, učine javno dostupnim i digitalizuju svi administrativni postupci i ostali uslovi poslovanja. U dosadašnjem toku projekta popisano je oko 2.500 administrativnih postupaka, svi postupci su jednoobrazno opisani, uneti u elektronsku bazu, prekontrolisani, a pripremljeni su i inicijalni predlozi za pojednostavljenje.

U nastavku projekta cilj će se postići pojednostavljenjem ili ukidanjem nepotrebnih administrativnih postupaka i ostalih uslova za poslovanje, kao i uspostavljanjem elektronskog portala, odnosno "Jedinstvenog javnog registra administrativnih postupaka i ostalih uslova polovanja" na kome će se naći sve informacije o administrativnim postupcima i ostalim uslovima za poslovanje u Republici Srbiji, navedeno je. Krajnji cilj je da svi administrativni postupci budu optimizovani i da se obavljaju elektronskim putem.

O značaju ovakve reforme na konferenciji održanoj u petak, govorili su i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Sem Fabrici i ambasador Velike Britanije u Republici Srbiji Denis Kif.

Do sada su u ovaj projekat Vlade Republike Srbije uključene 84 institucije javne uprave na republičkom nivou. Republički sekretarijat za javne politike je koordinator Projekta, a Ministarstvo privrede predlagač zakonskog okvira za njegovo sprovođenje. Realizaciju projekta do sada je finansijski podržao i GGF Fond Vlade Velike Britanije, Evropska unija kroz IPA predpristupne fondove i GIZ Nemačka organizacija za razvojnu saradnju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.