NavMenu

U prva tri meseca 2018. u RTB-u Bor iskopano 8,75 miliona tona - Proizvodnja zlata 20% veća od plana

Izvor: Tanjug Četvrtak, 26.04.2018. 15:05
Komentari
Podeli
(Foto: Ljubiša Aleksić/RTB Bor)
U Rudarsko-topioničarskom basenu Bor u prvom kvartalu ove godine ukupne iskopine bile su "teške" 8,75 miliona tona, a devizni priliv od prodaje bakra, paladijuma, selena, sumporne kiseline i plavog kamena u prva tri meseca iznosio je 54,3 mil USD. Otkopano je četiri miliona tona rude, čijom je preradom dobijeno 10.000 tona bakra u koncentratu.

Od januara do marta uklonjeno je i 4,75 miliona tona raskrivke, što je za četvrtinu više nego u istom periodu lane.

Proizvodnja u sva tri basenska rudnika je, u odnosu na prvo tromesečje lane, povećana za 7%.

U Velikom Krivelju i proizvodnja je velika. U odnosu na majdanpečku, ona je preko milion tona iskopina "teža". Tamo je za tri meseca otkopano 2,4 miliona tona rude i skinuto toliko jalovine, a dato je 5.000 tona bakra u koncentratu.

U Rudniku bakra Majdanpek je za tri meseca dato 4.500 tona bakra u koncentratu, odnosno hiljadu tona više nego prošle godine. Paralelno sa otkopanih oko milion i po tona rude, do marta je skinuto i 2,34 miliona tona raskrivke.

S druge strane, za tri meseca u novim metalurškim pogonima proizvedeno je 17.358 tona anodnog, odnosno 15.580 tona katodnog bakra, a dato je i 20% zlata više od plana.


U prvom tromesečju na selenu je zabeležen najveći skok u odnosu na plan, od čak 40%, jer je dato 7.300 kilograma ovog proizvoda. Proizvodnja srebra (1.486 kilograma), paladijuma (13,2 kilograma) i plavog kamena (254 tone) u tom periodu bila je takođe preko plana, a sumporne kiseline (72.039 tona) na nivou prošlogodišnje.

Prodaja svih ovih proizvoda, izuzev zlata koje se predaje Narodnoj banci Srbije, uticala je na to da u prvom kvartalu ove godine Rudarsko-topioničarski basen Bor ostvari za trećinu veći izvoz u odnosu na isti period prošle godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije

Za 10 meseci zabrane izvoza robe šteta 200 mil EUR

Zbog zabrane trgovine srpskim proizvodima na teritoriji Kosova i Metohije od juna 2023. godine, pa do sada, domaća privreda beleži gubitak od 150 do 200 mil EUR. To Srbiji, ipak, ništa ne znači, kako navodi Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize i usluge pri Privrednoj komori Srbije (PKS), jer vlasti u Prištini i dalje ne odustaju od svoje politike, tako da našoj zemlji ostaje samo da sabira gubitke, jer na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.