Izvor: eKapija | Četvrtak, 26.04.2018.| 14:11
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nemačke kompanije zadovoljne uslovima poslovanja u Srbiji - AHK predlaže Vladi Srbije osnivanje savetodavnog tela

Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Nemačke i srpske kompanije, članice Nemačko-srpske privredne komore (AHK), pozitivno ocenjuju privrednu klimu u Srbiji i smatraju da se ekonomska situacija poboljšava u odnosu na prethodne godine, pokazuje anketa te komore koja je danas predstavljena.

Polovina ispitanika ankete, obavljene tokom februara, ekonomsku situaciju je ocenila kao zadovoljavajuću, 12% kaže da je dobra, a 85% kompanija ponovo bi investiralo u Srbiji.

Ipak, 38% ispitanika ne vidi poboljšanje i smatra da bi se ove godine ekonomska situacija mogla i pogoršati u odnosu na 2017. godinu.

Prilikom ocenjivanja faktora koji utiču na poslovanje u Srbiji najlošije su ocenjene borba protiv korupcije i kriminala, pravna sigurnost, transparentnost u javnim tenderima, poreski sistem i poreska uprava, kao i efikasnost javne uprave.

Kompanije su, s druge strane, najzadovoljnije produktivnošću i motivacijom zaposlenih, njihovim obrazovanjem i troškovima rada, kao i kvalitetom i dostupnošću lokalnih dobavljača.

U okviru ankete koju Nemačko-srpska privredna komora sprovodi u 16 zemalja, Srbija je na 11. mestu najpoželjnijih privrednih lokacija srednje i istočne Evrope.

Nemački ambasador Aksel Ditman rekao je na predstavljanju rezultata istraživanja da su pozitivni rezultati ankete rezultat važnih reformi Vlade Srbije i dodao da ih sada treba nastaviti.

(Foto: Konstantin Chagin/shutterstock.com)
- Kompanije se pre svega nadaju odlučnim reformama u oblasti vladavine prava, a Nemačka će zajedno sa Srbijom da radi na daljem sprovođenju reformi i podržaće je na njenom putu ka EU - istakao je Ditman.

Predsednik Nemačko-srpske privredne komore i prvi čovek vršačkog Hemofarma Ronald Zeliger naglasio je da se već tri godine isti faktori ocenjuju negativno i da treba raditi na tome da se oni isprave.

- Srbija je dobra za investiranje, ali ako se uvek saplićemo na istim mestima to nije dobro i trebalo bi prevazići - istakao je Zeliger.

Baš zato, dodao je Zeliger, "bićemo slobodni da Vladi Srbije predložimo osnivanje savetodavnog tela nemačkih investitora. Komora će ponuditi svoje znanje i iskustvo, a ideja je da u direktnom kontaktu naših stručnjaka i predstavnika Vlade, na brz i nebirokratski način, doprinesemo rešavanju problema koji otežavaju i rad privrednika u Srbiji".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.