NavMenu

Atlantic Grupa u prvom kvartalu 2018. ostvarila rast od 3% - Argeta i kafa najzaslužnije za dobre rezultate

Izvor: eKapija Četvrtak, 26.04.2018. 12:04
Komentari
Podeli
Atlantic Grupa je u prvom tromesečju 2018. godine ostvarila ukupni prihod od prodaje u iznosu od 152,4 mil EUR, što u odnosu na isti period prethodne godine predstavlja rast od 3%.

Izuzetni rezultati ostvareni su rastom kako distributivnog poslovanja, tako i vlastitih brendova, čime je više nego nadoknađen izostali prihod od uslužne proizvodnje sportske prehrane usled prodaje proizvodnih pogona belgijskom Aminolabsu. Kad bi se isključio uticaj ove transakcije, organski rast prihoda u prvom kvartalu iznosio bi čak 7,2%.

- Atlantic Grupa je odlično započela još jednu poslovnu godinu. Nakon uspešne 2017. godine, u kojoj su uprkos izazovima u okruženju ostvareni odlični rezultati, izveštaji iz prvog kvartala potvrđuju da smo i u 2018. na putu da ostvarimo očekivanja. Na svim značajnim tržištima ostvarili smo zavidan rast prihoda, demonstrirajući nesmanjeni fokus i na razvoj sopstvenog asortimana, kao i na razvoj distributivnog poslovanja. Važno je istaći kako rast prihoda prati i rast profitabilnosti, što upućuje na to da je reč o zdravom i održivom rastu. Dalje smanjenje zaduženosti, značajno niži finansijski troškovi i rast likvidnosti omogućavaju nam da se usredsredimo na još ambicioznije planiranje budućeg rasta - rekao je Emil Tedeski, predsednik Uprave Atlantic Grupe.

Odličan prvi kvartal obeležila je konsolidacija distributivnog poslovanja u više smerova. Prvi rezultati saradnje sa novim principalima, Red Bullom u Srbiji i Mars grupom u Hrvatskoj, potvrđuju zajedničke razvojne ambicije. Osim toga, u internoj organizaciji celokupno distributivno poslovanje reorganizovano je u jedinstveno područje,dok su činioci dosadašnje Strateške distributivne regije HoReCa, nakon uspešno postavljenih temelja i razvoja kanala, pripojene distributivnim organizacijama na pojedinim tržištima.


Među brojnim inicijativama iz razvoja sopstvenog asortimana, ističu se rezultati proizvodnje Argete u SAD, koja je u prvom tromesečju na severnoameričkom tržištu ostvarila prihod na nivou ukupne 2017. godine, zatim Black'n'Easy instant turska kafa s rastom od čak 53%, kao i redizajnirana Cockta sa odličnim rezultatima u HoReCa kanalu.

Na ukupan rast prihoda od prodaje Atlantic Grupe u 2017. najviše su uticala Strateška poslovna područja - Delikatesni namazi s rastom od 15,9%, Kafa s rastom od 14,7% i Slatko i slano s rastom od 10,1%. Kafa se sa 21,2% udela i 32,4 mil EUR prihoda od prodaje ističe kao najveća pojedinačna kategorija u ukupnim prihodima. Od pojedinačnih tržišta je najviši rast ostvaren u Sloveniji – rekordnih 15,3%, a slede Hrvatska s 11,5% rasta i Srbija koja je rasla stopom od 9,4%.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.