NavMenu

Od 28. aprila bez izmena podataka u APR-u do završetka poreske kontrole

Izvor: eKapija Sreda, 25.04.2018. 09:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Billion Photos/shutterstock.com)Ilustracija
Agencija za privredne registre neće moći od 28. aprila da izvrši brisanje privrednog subjekta, registruje statusne promene i vrši promene podataka koji se odnose na osnivača, odnosno člana, kao ni da vrši promenu naziva, sedišta, uloga i oblika organizovanja kod poreskih obveznika kod kojih je otpočet postupak poreske kontrole, uključujući i radnje Poreske policije, odnosno kod onih subjekata kojima je privremeno oduzet PIB.

Kako je saopštila Poreska uprava, ova zabrana će važiti sve do dobijanja obaveštenja da je završena poreska kontrola ili radnja Poreske policije, odnosno do dobijanja obaveštenja da je privrednom subjektu vraćen PIB.

- U navedenim slučajevima dozvoljeno je da APR izvrši samo promene podataka u vezi sa obavljanjem delatnosti preduzetnika u slučajevima određivanja, odnosno promene poslovođe - istakli su iz Poreske uprave.

Obaveštenje o ovoj izmeni upućeno je poreskim obveznicima kako se ne bi nepotrebno izlagali troškovima na ime registracije promene podataka u Agenciji za privredne registre, pre nego što bude okončan postupak kontrole ili završene radnje Poreske policije, odnosno pre nego što otklone nepravilnosti i razloge zbog kojih im je privremeno oduzet PIB.

Inače, Agencija za privredne registre ima zakonsku obavezu da dostavlja Poreskoj upravi Republike Srbije obaveštenje o izvršenom upisu u Registar privrednih subjekata, kao i o svakom drugom rešenju kojim se vrše promene osnivača, oblika organizovanja, naziva, delatnosti, visine osnovnog uloga i mesta sedišta ili kojim se vrši bilo koja druga promena od značaja za utvrđivanje poreza.


APR navodi da je u Centralnu evidenciju privremenih ograničenja prava lica registrovanih u Agenciji za privredne registre upisano 30.000 novih mera donetih u skladu sa Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

- U skladu sa čl. 29. Zakona o poreskom potpupku, APR ne može usvojiti registracione prijave za brisanje i upis promene podataka u registar sve dok Poreska uprava ne pošalje obaveštenje o završetku poreske kontrole ili o vraćanju oduzetog PIB-a privrednim subjektima koji su po nekom od navedenih osnova upisani u ovu evidenciju APR-a - navode u ovoj ustanovi uz napomenu da se na sajtu APR-a može se izvršiti pretraga privrednih subjekata upisanih u Centralnu evidenciju privremenih ograničenja preko linka: https://crp.apr.gov.rs/eregistrationportal/Public/Manage/ActiveRestrictions.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.