NavMenu

Državama Jugoistočne Evrope potrebna platforma za razmenu najuspešnijih reformi - Održana XII godišnja skupština NALED-a

Izvor: eKapija Utorak, 24.04.2018. 17:23
Komentari
Podeli
Održana XII godišnja skupština NALED-aOdržana XII godišnja skupština NALED-a
Zemlje Jugoistočne Evrope mogu da ponude dobra sistemska rešenja za unapređenje uslova za poslovanje i potrebna im je zajednička platforma koja će voditi proces prenošenja uspešnih ekonomskih reformi među članicama, ocenjeno je na skupu Zajedno za konkuretniji region, koji je organizovao NALED, uz podršku Nemačke razvojne saradnje i Evropske investicione banke, u okviru XII godišnje skupštine organizacije.

Kako je navedeno u saopštenju NALED-a, e-građevinske dozvole koje su iz Makedonije prenete u Srbiju i Albaniju primer su uspešnog "izvoza" dobrih praksi, a isti potencijal imaju i rešenja u regulisanju statusa sezonskih radnika. Razmenu znanja inicirale su partnerske institucije iz regiona koje sprovode Program certifikacije opština po meri privrede u Jugoistočnoj Evropi (BFC SEE), u pet zemalja - Hrvatskoj, BiH, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.

- Predlažemo institucionalizaciju saradnje na usaglašavanju i unapređenju poslovnog okruženja, uz podršku premijera i vlada država regiona. Tako ćemo osigurati efikasnije sprovođenje reformi i ujednačavanje uslova za poslovanje i ulaganje. Nakon dozvola za gradnju možemo da prenesemo i dobra rešenja za reformu katastra i javnih nabavki, suzbijanje sive ekonomije i podsticanje preduzetništva - istakao je predsednik UO NALED Aleksandar Ružević.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić naglasila je da podržava inicijativu za uspostavljanje Regionalne platforme za povoljno poslovno okruženje (Business Friendly Environment SEE) i pozvala kolege iz regiona, kao i međunarodne donatorske organizacije da pomognu u realizaciji.

- Želimo da izvozimo znanje, jer svi imamo nešto kvalitetno da ponudimo - Makedonija e-građevinske dozvole i e-katastar, Hrvatska sistem fiskalizacije, Srbija program certifikacije opština po meri privrede, kao i programe za suzbijanje sive ekonomije i unapređenje konkurentnosti i pozicije na svetskim rang listama - rekla je Brnabić.

Ambasador Nemačke u Srbiji Axel Dittmann istakao je da je Nemačka razvojna saradnja podržala razvoj BFC SEE programa koji je postigao veliki uspeh i pomogao da gotovo 100 lokalnih samouprava iz pet zemalja unapredi uslove za poslovanje, doprineo je jačanju regionalne saradnje i harmonizaciji uslova za poslovanje. To se odrazilo i na stalni napredak ovih država na Doing business listi, te Nemačka podržava dalji razvoj programa i predlog za institucionalizaciju.

BFC SEE program sprovodi se od 2012. i dosad se u proces certifikacije uključilo gotovo 100 gradova i opština iz pet zemalja od kojih su 44 ispunili uslove za sticanje certifikata koji privredi i investitorima predstavlja pečat kvaliteta i dokaz da će u ovim sredinama naći predvidivo poslovno okruženje u skladu s najvišim međunarodnim standardima, efikasne procedure, kvalitetne baze podataka i pouzdane usluge.

Ministri država regiona uručili su u utorak (24. aprila 2018. godine) 17 certifikata lokalnim samoupravama koje su u prethodnih godinu dana kroz proces certifikacije uspešno usvojili planove reformi i smernice programa za kreiranje dobre poslovne klime - 11 iz BiH, četiri iz Srbije (Novi Sad, Leskovac, Sombor i Ruma), jedna iz Makedonije i jedna iz Hrvatske.

Više od 3 miliona građana i 150.000 privrednih društava u certifikovanim gradovima i opštinama danas koristi efikasne servise lokalne administracije. Uslovi za poslovanje u ovim sredinama kvalitetniji su u proseku za 76%. Takođe, 40% certifikovanih gradova i opština iz regiona našlo se na Financial Timesovoj listi najboljih investicionih destinacija u Evropi, navodi se u saopštenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.