Izvor: N1 | Ponedeljak, 23.04.2018.| 13:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbi čitaju šest minuta dnevno, Francuzi dva, Finci 12...

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Francuzi u proseku čitaju knjige dva minuta dnevno, Italijani, Austrijanci i Rumuni pet, a građani Srbije šest minuta, objavila je Evropska statistička služba povodom Svetskog dana knjige koji se obeležava danas.

Estonci čitaju prosečno 13 minuta dnevno, a Finci i Poljaci minut kraće, koliko i Norvežani, dok Mađari nad knjigom provedu 10 minuta, pokazalo je istraživanje sprovedeno između 2008. i 2015. koje je obuhvatilo ljude stare između 20 i 74 godine iz 15 članica EU, Norveške, Srbije i Turske.

Podaci Evrostata pokazuju da su domaćinstva u EU u 2016. potrošila više od 90 mlrd EUR ili 1,1% ukupne potrošnje na knjige, novine i pisani materijal, odnosno 0,6% bruto domaćeg proizvoda EU.

Gledano po stanovniku, reč je o sumi od oko 200 EUR za knjige i novine.

Istovremeno, domaćinstva u EU za knjige, novine i pisani materijal izdvajaju manje od polovine potrošnje na rekreaciju i kulturne sadržaje.

Potrošnja za knjige, novine i pisani materijal je u padu od 1995, kada je za to izdvojeno 1,8% ukupne potrošnje domaćinstava u EU.

Na knjige najviše troše Slovaci, 2,1% ukupne potrošnje domaćinstava, a najmanje Bugari i Grci, po 0,6%.

Najviše "knjiških moljaca" je u Finskoj, gde 16,8% ispitanika kaže da im je čitanje knjiga jedna od aktivnosti kojima posvećuju vreme.

Slede Poljska sa 16,4% i Estonija sa 15% "čitača".

S druge strane, u Francuskoj samo 2,6% ispitanih posvećuje vreme čitanju.

U Srbiji se za 8% ispitanika može reći da su "knjiški moljci", u Turskoj za 10% a u Norveškoj za 18%, objavio je Evrostat.

"Čitači" prosečno čitaju knjige između sat u Francuskoj i sat i po dnevno u Mađarskoj.

U svim zemljama, pokazuju statistike, više čitaju žene nego muškarci ali muškarci koji čitaju to rade duže nego žene.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.