Izvor: eKapija | Ponedeljak, 23.04.2018.| 12:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

Počinju obuke poljoprivrednika na digitalnoj farmi u Krivaji - Prvi Otvoreni dan posvećen LoRa sistemu

Prva digitalna farma u Srbiji, u mestu Krivaja kod Bačke Topole, otvoriće u petak (27. aprila 2018. godine) svoja vrata otvara za posetioce. Dan kasnije, u Institutu BioSens u Novom Sadu, biće održana i prva obuka za rad sa digitalnom platformom AgroSens.

Prijave za posetu digitalnoj farmi i AgroSens obuku u ovim terminima moguće je poslati do utorka (24. aprila) u 18 časova, i to putem ovog linka.

Digitalna farma omogućiće svim poljoprivrednicima iz naše zemlje da besplatno i iz prve ruke nauče više o mogućnostima koje im pružaju digitalizacija i nove tehnologije, i to u svakom segmentu ratarske proizvodnje: od pripreme zemljišta, određivanja menadžment zona, preko setve, navodnjavanja, ishrane i zaštite bilja, pa do žetve i rаdova na pripremi naredne sezone, poručuju iz Instituta Biosens.

Tema prvog Otvorenog dana digitalne farme je LoRa sistem za komunikaciju. Prenoseći podatke prikupljene sa senzora i meteo stanica do servera, ovaj sistem omogućava kontinuirano praćenje stanja na njivi.

LoRa omogućuje poljoprivrednicima da prateparametre na njivi u zavisnosti od potreba specifičnih za proizvodnu parcelu ili kultura koje uzgajaju. Senzore sa kojih LoRa sistem prikuplja podatke moguće je postaviti na različite lokacije koje zahtevaju specifičan nadzor, budući da sistem omogućava bežični prenos podataka u radijusu od čak 20 kilometara.

U razgovoru sa istraživačima Instituta BioSens kao i predstavnicima Krivaja d.o.o posetioci će imati priliku da saznaju na koji način ovakva vrsta praćenja stanja useva i uslova na njivi unapređuje poljoprivrednu proizvodnju, ali i da na licu mesta videna koji način se ovi sistemi upotrebljavaju.

Otvoreni dani održavaće se svakog poslednjeg petka u mesecu tokom proizvodne sezone (april – oktobar), a naredni termin je 25. maj. Kako poručuju iz Instituta Biosens, tada će biti reči o varijabilnom đubrenju.

Obuka za rad sa digitalnom platformom AgroSens, čiji je prvi termin 28. aprila u 10 časova, biće besplatna za sve polaznike.

Zvanična platforma Digitalne poljoprivrede Srbije AgroSens, kao virtuelni deo digitalne farme, omogućava praćenje stanja useva i planiranje poljoprivrednih aktivnosti uz pomoć mobilnog telefona ili računara, na osnovu podataka prikupljenih sa satelita, dronova, robota, različitih senzora i meteo stanica. Osnovni servisi platforme dostupni su besplatno na adresi www.AgroSens.rs, a platforma se redovno proširuje i novim servisima, kao što su usluge analize zemljišta, agronomskih saveta ili zakazivanja snimanja dronom.

Tokom obuke, polaznici će imati priliku da nauče kako da kreiraju korisnički nalog i počnu da koriste besplatne servise AgroSens platforme: rad sa parcelama,vođenje digitalne knjige polja, praćenje stanja useva uz pomoć satelitskih snimaka, upotreba kalkulatora za kalibraciju mašina, upotreba servisa za praćenje i analizu troškova, praćenje vremenskih uslova na lokaciji parcele, uvid u meteo podatke za poslednjih 7 dana i drugo, dodaje se u saopštenju.

Naredna obuka zakazana je za 26. maj.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.