Izvor: Ozonpress | Ponedeljak, 23.04.2018.| 10:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Češki privrednici traže prilike za ulaganje u Čačku - Moguća i proizvodnja liftova

(Foto: Santiago Cornejo/shutterstock.com)
U Čačku bi uskoro mogla da počne proizvodnja liftova, o tome se pregovaralo tokom dvodnevne posete privredne i političke delegacije regije Zlin Republike Češke.

- Naša firma proizvodi liftove, imamo već 20 godina tradicije. Mi proizvodimo atipične liftove i liftove po meri i narudžbi. Imali smo duge razgovore i očekujem da postignemo saradnju - rekao je predstavnik firme Euro Vytahy Pavel Galuška.

U regionu Zlin u Češkoj najrazvijenija je gumarska, plastična i hemijska industrija pa se očekuje saradnja na tim poljima, pa se u tom sektoru i očekuju dogovori o saradnji sa čačanskim privrednicima.

- Nadamo da će ti razgovori doneti rezultate i da ćemo uskoro imati informacije o otvaranju pogona u Srbiji. Velike su šanse da to budu pogoni za proizvodnju plastike ili liftova. Očekujemo pozitivne rezultate - rekao je Zvonko Tufegdžić, direktor Regionalne privredne komore Raškog i Moravičkog okruga.

Češka firma Sberne Suroviny već posluje u Beogradu i to na selekciji otpada. Kako kažu, Srbiju u tom segmentu tek očekuje veliki posao, jer se trenutno selektuje tek oko 5-6% otpada, dok je procenat selekcije otpada u Češkoj 40%.

- Mi smo najveća firma koja prerađuje otpad. Imamo oko 80 zaposlenih i ostvarujemo obrt od 16 mil EUR godišnje. Znamo da u Srbiji predstoji razvoj u ovoj oblasti a mi možemo dati podršku ali i biti partneri u ovom poslu. Imamo iskustva koja vam možemo preneti - rekao je Rudolf Mazanek iz te kompanije.

I František Pruša, predstavnik firme Ontario Die International koja se bavi proizvodnjom specijalnih noževa za sečenje tekstila i plastike u industriji automobila, kaže da su došli u Srbiju i u Čačak da bi uspostavili privredne kontakte i saradnju.

- Mi smo usko specijalizovana firma, postojimo 27 godina, imali smo neke razgovore, uspostavili veze ali ne bih govorio sa kojim firmama - kaže on.

Prema rečima Gorane Tanasković iz Privredne komore Srbije, Čačak u Češku trenutno najviše izvozi proizvode tekstilne i metaloprerađivačke industrije, kao i plastične proizvode.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.