NavMenu

Cilj novog aranžmana sa MMF-om makroekonomska stabilnost - Očekuje se ubrzanje rasta na 3,5% u 2018.

Izvor: Tanjug Subota, 21.04.2018. 11:42
Komentari
Podeli
Srpska delegacija, koju predvode guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Dušan Vujović, sastala se u Vašingtonu sa Tao Zangom, izvršnim direktorom Međunarodnog monetarnog fonda.

Tema sastanka, održanog u okviru prolećnog zasedanja ove finansijske institucije i Svetske banke, bila je analiza postignutih rezultata nakon završetka trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti koji je Srbija potpisala sa ovom međunarodnom finansijskom institucijom i definisanje elemenata koji prethode dogovorima u vezi sa novim aranžmanom u formi instrumenta koordinacije ekonomskih politika, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

U uvodnoj reči, Tao Zang, izvršni direktor MMF, pohvalio je rezultate koje je Vlada Srbije postigla do ovog trenutka i dodao da je namera ove finansijske institucije nastavak podrške ključnim reformama u Srbiji.

- Kako bismo održali fiskalnu stabilnost i istovremeno obezbedili kvalitetnu podršku ekonomskom rastu, potrebno je da nastavimo razgovore o budućem aranžmanu - rekao je Zang i dodao da je posvećenost koju Vlada Srbije pokazuje u sprovođenju reformi dokaz o jasnoj nameri da se savladaju svi izazovi kako bi Srbija napredovala još više.

Guvernerka Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković, ukazala je da je prethodni period obeležen rezultatima na planu jačanja makroekonomske stabilnosti i izgleda domaće ekonomije u uslovima pune koordinacije monetarne i fiskalne politike. Inflacija je očuvana na veoma niskom nivou, premija rizika Srbije je na najnižim nivoima, a povoljan je i kreditni rejting zemlje, navodi se u saopštenju.

- Uvažavajući ove rezultate, a time i ojačanu otpornost domaće ekonomije, Narodna banka je u martu i aprilu dodatno smanjila referentnu stopu na 3% - istakla je Tabaković.

Ona je dodala da je u prethodnom periodu bitno smanjeno učešće problematičnih kredita, a ostvareno ublažavanje monetarne politike, što bi trebalo da nastavi da doprinosi većem raspoloživom dohotku po osnovu nižih kamata.

Guvernerka NBS se osvrnula i na činjenicu da povoljni izgledi domaće ekonomije rezultiraju visokom zainteresovanošću investitora za dugoročna ulaganja u Srbiju, čime se potvrđuju postignuti rezultati na unapređenju domaćeg poslovnog ambijenta, kao i napredak na svetskim listama konkurentnosti.

- Zahvaljujući tome, u narednom periodu očekujemo postepeno ubrzanje rasta, u ovoj godini na oko 3,5%, što je najbolja garancija da će se nastaviti rast zaposlenosti i standarda naših građana - ocenila je guvernerka.


Ministar finansija Dušan Vujović se, sumirajući postignute rezultate, osvrnuo na ključne strukturne reforme koje su ostvarene, ali i na one koje tek predstoje, rekavši da Vlada Srbije kontinuirano radi na sprovođenju svih započetih projekata i reformi i izrazio uverenje da će se takav pozitivan trend nastaviti sa ciljem daljeg osnaživanja domaćih finansija.

- Postignuti rezultati jesu jasan signal investitorima da ulažu u srpsku ekonomiju i na tom putu Srbija nepogrešivo ide u dobrom pravcu - rekao je ministar i naglasio da je pažnja sada usmerena na seriju analiza i razgovora koji imaju za cilj pronalaženje najboljeg načina da se savladaju preostali izazovi, poput rešenja statusa preduzeća u restruktuiranju, unapređenja efikasnosti javnih preduzeća, kao i reforma Poreske uprave - navodi se u saopštenju.

Vujović je naglasio da je saradnja Vlade Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom uspešna na svim nivoima i izrazio pozitivna očekivanja u pogledu novog aranžmana sa MMF-om, koji pored toga što neće sadržati finansijsku komponentu, ima za cilj održavanje već postignute makroekonomske i fiskalne stabilnosti u nastavku započetih projekata i reformi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.