NavMenu

Pojačane mere za suzbijanje sive ekonomije - Uskoro izmena Zakona o duvanu

Izvor: Tanjug Nedelja, 22.04.2018. 17:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleph Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Država će u narednom periodu posebno kontrolisati sektore ugostiteljstva i turizma, poljoprivrede i saobraćaja, a u cilju suzbijanja sive ekonomije, saopštio je u petak (20. aprila 2018. godine) Savet za borbu protiv sive ekonomije.

Razvoj i primena softvera eInspektor, bolja koordinacija inspekcija i tužilaštava u procesuiranju krivičnih dela u oblasti sive ekonomije i smanjenje broja parafiskalnih nameta, tri su prioritetne mere, navode u Savetu.

- Posebna pažnja, kada je reč o suzbijanju sive ekonomije, biće usmerena na sektore, gde je evidentiran povećani rizik od poslovanja u sivoj zoni - najavljuju u Savetu.

Na zajedničkoj sednici vladinog Koordinacionog tela i Stručne grupe za usmeravanje aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije, održanoj u Vladi Srbije, ocenjeno je i da će nedavno usvojene izmene Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji dati pozitivan efekat u smanjenju obima sive ekonomije.


- Prema odredbama tog zakona, preduzećima, firmama, kompanijama će za učinjeni prvi prekršaj, umesto zabrane obavljanja delatnosti u trajanju od sedam dana, ubuduće biti izricana zabrana rada od 15 dana, za ponovljeni prekršaj 90 dana, a ukoliko se isti prekršaj ponovi i treći put, zabrana delatnosti trajaće do godinu dana - kažu u Savetu.

Na sastanku je najavljeno i da će po hitnom postupku biti izmenjen Zakon o duvanu, kako bi bio sužen prostor nesavesnim proizvođačima duvana da falsifikuju ugovore o legalnoj proizvodnji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.