Izvor: eKapija | Petak, 20.04.2018.| 11:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kamenolomi u Srbiji (ni)su u skladu sa životnom sredinom - Eksploatacija ugrožava puteve i useve, potrebno povećati inspekcijske kontrole

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Aleksandar Parezanović)
Meštani sela Prijezdić već desetak godina suočavaju se sa istim problemima - dok im prašina iz obližnjih kamenoloma uništava zasade voća, povrća i zdravlje, kamioni koji odatle odvoze kamen svakodnevno ostavljaju nove tragove po već prilično devastiranom putu do obližnjeg Valjeva.

- Najveći problem je prašina. Na našem području nalaze se dva kamenoloma, iako to nije u skladu sa zakonom. Oni rade sa zastarelom tehnologijom i ne poštuju propise. Ne orošavaju put, što im je obaveza, ništa ne rade kako bi smanjili prašinu, a kada rade oba kamenoloma, ona se širi i do 10 kilometara - kaže u razgovoru za eKapiju Vlajko Pavlović, koji živi u blizini kamenoloma Krst, kojim upravlja preduzeće Kamen desetka.

Prema njegovim rečima, ljudi se zbog ovih problema iseljavaju, a na području u blizini kamenoloma sada ima tek dvadesetak naseljenih kuća.

Zbog zagađenja i prašine Mikica Novković iz ovog sela ostao je bez zasada jagoda i jagorčevine. Kako navodi, u poslednjih nekoliko godina u okolini su nikli i malinjaci, koji sada međutim, nisu upotrebljivi.

- Oboleva nam i stoka. Kod krava se javio sterilitet, ovce kašlju... - ističe Novković.

Osim prašine, veliki problem je buka koju stvaraju postrojenja i kamioni koji svakodnevno iznose velike količine kamena koji se koristi uglavnom za puteve. Tako na svakih nekoliko minuta izađe po jedan šleper uništavajući kolovoz kojim prolazi. Dnevno, kažu meštani, iznese se i oko 3.000 kubika kamena....ULOGUJTE SE ZA OSTATAK TEKSTA
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.