Izvor: eKapija | Četvrtak, 19.04.2018.| 13:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

RTB za tri meseca 2018. izvezao 7.523 tone bakra - U inostranstvu prodata roba vredna 54,3 mil USD

(Foto: Ljubiša Aleksić/RTB Bor)
Rudarsko-topioničarski basen Bor je u prvom kvartalu ove godine inostranom tržištu isporučio robu vrednu 54,3 mil USD, što je 34% više u odnosu na isti period prošle godine kada je izvoz vredeo 40,6 mil USD.

Devizni priliv je u prva tri meseca za trećinu bolji zbog veće proizvodnje u RTB-u Bor, porasta cene bakra, ali i konstantno velike tražnje za "crvenim metalom" iz zemalja u okruženju, prenosi Kolektiv.

Od januara do marta ove godine na stranom tržištu prodate su 7.523 tone bakra ili 700 tona više nego u istom razdoblju lane. Poboljšana je tromesečna proizvodnja, pa je RTB Bor, samo po tom osnovu, ostvario 13 mil USD veći devizni priliv.

U isto vreme, cena "crvenog metala" na svetskoj berzi je, uz manje oscilacije, beležila blagi uzlazni trend. Tek u drugoj polovini aprila, posle dužeg vremena, preskočila je prognozirani prag od 7.000 USD za tonu.

Prihod od prodaje bakra prošlog meseca je 15,35 mil USD, a prodajom paladijuma, selena, sumporne kiseline i plavog kamena kompanija je zaradila dodatnih 763 mil USD i ostvarila ukupan izvoz u iznosu 16,1 mil USD.

Proizvodi RTB-a Bor prodavani su tokom marta u Poljskoj, Nemačkoj, Turskoj, Hrvatskoj, Italiji, Bugarskoj i Rumuniji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.