Izvor: eKapija | Sreda, 18.04.2018.| 17:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Podsticajne mere stvorile okvir za brži razvoj biogasnih postrojenja - U pripremi novi paketi podrške

Ilustracija (Foto: LianeM/shutterstock.com)
Aktuelne podsticajne mere za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije stvorile su dobar okvir za brzi razvoj novih biogas postrojenja u Srbiji, a Ministarstvo rudarstva i energetike posvećeno je ispunjavanju ciljeva prema energetskoj zajednici. Ovo je zaključak panel konferencije "Razvoj i uticaj mera na održivi rast biogas sektora u Srbiji", održane u sredu (18. aprila 2018. godine), saopštili su organizatori.

Stručni skup koji su u hotelu Falkensteiner organizovali Biogas udruženje Srbije, Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, u okviru projekta "Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji", okupio je predstavnike biogas udruženja iz Srbije i Nemačke, ali i druge renomirane stručnjake iz ove oblasti.

Cilj skupa bila je razmena iskustava, produbljivanje saradnje, kao i procena mogućnosti za unapređenje koncepta korišćenja toplotne energije iz biogas postrojenja i sistema za prečišćavanje biogasa i njegovog korišćenja u Srbiji. Posebna pažnja posvećena je razmeni iskustava o načinima i merama za subvencionisanje razvoja biogas postrojenja manjeg kapaciteta.

- Biogas udruženje Srbije od samog osnivanja zalaže se za poboljšanje poslovne klime za investitore koji žele da ulažu u biogasne elektrane. Sama otkupna cena električne energije, takozvana fid-in tarifa, je izuzetno bitna, ali ne i jedini podsticajni faktor, koji utiče na razvoj biogasnog sektora. Uredba iz 2016. godine, kojom je podsticajna tarifa uvećana na 17,22 evrocenta po kWh za biogasno postrojenje snage 1 MW, jeste finansijski atraktivna za investitore, što se i vidi po broju novih projekata koji su započeti u periodu od donošenja nove uredbe do danas - rekao je Danko Vuković, predsednik Upravnog odbora Biogas udruženja Srbije, i dodao da Udruženje nastavlja intenzivnu saradnju sa resornim ministarstvom i nadležnim institucijama kako bi radili na daljem razvoju sektora i privlačenju dodatnih investicija u sektor biogasa.

Prema rečima Rastislava Kragića iz Ministarstva rudarstva i energetike, u sektoru biogasa u Srbiji već je urađeno mnogo toga, a podsticajne mere iz 2016. godine su znatno unapredile ovu oblast.

- Nacionalnim akcionim planom za obnovljive izvore energije predviđeno je da se do 2020. godine izgradi 30 MW biogasnih postrojenja. Do sada je izgrađeno 12 postrojenja snage oko 13,5 MW, koja su dobila status povlašćenog proizvođača. Sedam postrojenja snage 5,7 MW trenutno ima privremeni status povlašćenog proizvođača. To je ukupno oko 20 MW, na osnovu čega možemo konstatovati da izgradnja u ovom sektoru dosta dobro napreduje - rekao je Kragić.

On je dodao da je mišljenje Ministarstva da je najvažnije sistemom podsticaja i promocije obnovljivih izvora energije graditi pozitivnu klimu za razvoj ove energetske oblasti i zato je namera da se, što je moguće duže, zadrži sistem fid-in tarifa, koje su se pokazale kao stabilni podsticaj za razvoj biogas sektora u Srbiji.

Uredba o podsticajnim merama ističe krajem 2018. godine i nakon toga bi trebalo da bude doneta nova.

Postoji incijativa da Srbija postupi u skladu sa preporukama Energetske zajednice da se novi sistem podsticaja ne zasniva na feed-in tarifama, već da se približimo tržišnim principima, da proizvođači deluju konkurentno na tržištu, a da se fid-in premijama dodatno podstiču. Na pripremi novih paketa mera podrške se već uveliko radi, ali kakva će rešenja sadržati sada je teško reći.

- Mi ćemo svakako pokušati da na neki način pomirimo ove dve inicijative - istakao je Rastislav Kragić.

Milica Vukadinović iz programa Nemačko-srpske razvojne saradnje "Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji" navela je da se korišćenjem električne energije iz obnovljivih izvora Srbija približava ekološkim standardima Evropske unije i kroz decentralizovanu proizvodnju energije ostvaruje pozitivan uticaj na ekonomski razvoj na lokalnom nivou.

- Takođe, ukoliko se odluče na proizvodnju biogasa, gazdinstva postaju energetski nezavisna i mogu da upravljaju životinjskim otpadom na ekološki prihvatljiv način, kao i da stabilizuju prihod sa svojih farmi. Domaći farmeri pokazuju veliko interesovanje za nove tehnologije, koje kao organizacija promovišemo, i nadamo se da ćemo u godinama pred nama nastaviti da sa srpskim farmerima razgovaramo o mogućnostima koje im donosi održiva proizvodnja biogasa - zaključila je Vukadinović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.