Izvor: eKapija | Sreda, 18.04.2018.| 16:59
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nedelja finskog filma od 19. do 23. aprila u Beogradu

Ilustracija
Ilustracija (Foto: d13/shutterstock.com)
U Dvorani Kulturnog centra Beograda od 19. do 23. aprila biće održana četvrta bijenalna revija savremenih finskih filmova, koju pod sloganom "Topli" organizuju Kulturni centar Beograda, Finski filmski fond i Ambasada Finske u Srbiji.

Devet vrlo posebnih filmova koji se međusobno razlikuju i po temama i po formi predstavljaju presek finske kinematografije u poslednje dve godine, odnosno onaj njen deo koji do sada nismo imali prilike da vidimo u redovnom bioskopskom repertoaru ili na domaćim festivalima.

Raznovrsnost igranog i dokumenatrnog filma pružiće mogućnost da otkrijemo jedan deo Evrope koji samo izgleda daleko, skriveno i hladno, ali je u stvari blizu, pun topline, jer potreba za ljubavlju, prijateljstvom, porodicom, istinom, pravdom i hrabrošću je univerzalna. O svemu tome govore ovi filmovi.

Jedan od najuzbudljivijih snolikih dokumentaraca prošle godine prikazan na Berlinskom festivalu, na ličan, poetski i topao način priča intimnu priču o jednoj ženi i njenoj porodičnoj istoriji. Tinejdžerke u Finskoj otkrivaju svoju strast prema staroj igri sa drvenim konjem. Odluka haškog optuženika da se susretne sa svojim žrtvama pokrenuće lavinu emocija, dok sirijske izbeglice preko istočne Evrope pokušavaju da se domognu normalnog života

Pored dokumentarnih filmova tu su i uzbudljivi igrani filmovi koji se bave komplikovanim porodičnim odnosima, potrebom za slobodnom ljubavlju, preranim odrastanjem, nezrelim roditeljima, ubijanjem kućnih ljubimaca i osvetom.

Ekskluzivnost ovih projekcija učiniće gosti iz Finske, autori filmova - Teemu Nikki, reditelj filma Eutanazista, Ari Matikainen, producent filma Neoprošteno, Kaarle Aho, producent filmova Mala krila, Zakon zemlje i Dobri poštar, i Jaana Puskala, šefica Međunarodnog odeljenja Finskog filmskog fonda.

Nedelju finskog filma svečano će otvoriti Perti Ikonen, ambasador Finske u Srbiji.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.