Izvor: Tanjug | Sreda, 18.04.2018.| 12:18
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sajam privrede u Prištini otvoren do 21. aprila

(Foto: Brian A Jackson/shutterstock.com)
Više od 150 srpskih privrednika iz 70 kompanija učestvuje od danas do 21. aprila na Međunarodnom sajmu privrede u Prištini, a srpski privrednici u organizaciji PKS imaju na raspolaganju štand od 360 metara kvadratnih.

Sajam je otvoren u prisustvu predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža i predsednika Privredne komore Kosova Safeta Grdžalijua, kao i zamenika kosovskog premijera Envera Hodžaja.

Ukupan robni promet sa kosovskim tržištem je u 2017. bio 464,2 mil EUR, što je 12,9% više u odnosu na 2016. Isporuke iz centralne Srbije iznose 442,3 mil EUR, što je 11,1% više nego u 2016, dok nabavke sa KiM iznose 21,8 mil EUR, što je 65% više u odnosu na isti period 2016.

Prvi put na tom sajmu predstaviće se potencijalnim partnerima sa kosovskog tržišta, a zatim i drugih ekonomija regiona, srpske firme koje su članice PKS iz svih industrija - od prehrambene, preko metalske, mašinske i elektro, drvoprerađivačke, farmaceutske, hemijske, tekstilne, do građevinske, ali i iz sektora usluga - trgovine, IT i telekomunikacija.

Gotovo svi izlagači iz Srbije su mikro, mala i srednja preduzeća, a više od 50 ih je iz raznih prerađivačkih sektora.

Nastup naših kompanija organizuje PKS u okviru saradnje sa Privrednom komorom Kosova, koja će za izlagače sajma upriličiti direktne B2B razgovore sa potencijalnim partnerima za trgovinu, zajedničke nastupe, ulaganja i druge poslovne aranžmane.

Na tom sajmu učestvuju ukupno 174 kompanije iz 14 zemalja, a među kojima iz Nemačke, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Francuske, Turske, Mađarske i drugih.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.