NavMenu

Potpisan Memorandum sa "Nemačkom Železnicom" o obnovi pruga u Srbiji

Izvor: Beta Utorak, 16.12.2008. 13:55
Komentari
Podeli

Predstavnici Vlade Srbije i Nemačke železnice (DB) potpisali su danas (16. decembar 2008. godine) u Berlinu Memorandum o razumevanju.

Na osnovu tog dokumenta će tokom naredne godine biti izrađena studija izvodljivosti za modernizaciju železničke mreže u Srbiji.

Memorandum su potpisali član Upravnog odbora Nemačke železnice zadužen za privredu i politiku Otto Wiesheu i, potpredsednik vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić.

Potpisivanju dokumenta, kojim može da počne pripremna faza projekta obnove železnice vrednog 4,5 milijarde dolara, prisustvovao je i nemački ministar privrede i tehnologije Michael Glos.

Izražavajući zadovoljstvo što je Srbija i potpisivanjem tog dokumenta potvrdila da je došla u "porodicu Evropske unije (EU)", nemački ministar je istakao da su "dobre veze važne ne samo kada je reč o ljudima, već se to odnosi i na saobraćajne veze koje omogućavaju trgovinsku razmenu".

Kako je naveo Mlađan Dinkić, Srbija će odmah po potpisivanju dokumenta kojim se obezbeđuje učešće Nemačke u obnovi srpske železnice, za taj projekat zatražiti sredstva iz fondova Evropske unije pri čemu takođe računa sa podrškom Berlina.

Nemačka železnica se u poslednjih dvadesetak godina od preduzeća koje je živelo od državnih subvencija i pravilo gubitke, pretvorila u kompaniju koja je prošle godine ostvarila profit od 2,4 milijarde EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.