NavMenu

MMF zadržao procenu rasta BDP-a Srbije na 3,5% u 2018.

Izvor: Tanjug Utorak, 17.04.2018. 15:53
Komentari
Podeli
(Foto: Atstock Productions/shutterstock.com)
Međunarodni monetarni fond (MMF) zadržao je danas projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije za 2018. godinu na 3,5%, a toliku stopu predviđa i za 2019. godinu.

U revidiranom izveštaju "Perspektive svetske ekonomije", objavljenom danas na zvaničnom sajtu MMF-a povodom prolećnog zasedanja Fonda i Svetske banke u Vašingtonu, procenjuje se da će inflacija u Srbiji u ovoj godini iznositi 2,7%, a dogodine tri procenta.

Takođe se predviđa da će deficit bilansa tekućih plaćanja u ovoj godini biti smanjen sa prošlogodišnjih 4,6% BDP-a na 4,5 procenata, a MMF očekuje da će u 2019. on dodatno opasti na 4,1% BDP-a.

Stopu nezaposlenosti u Srbiji MMF projektuje na 14,3% u ovoj godini, a za narednu godinu na 14,0%.

MMF je takođe zadržao prognozu rasta globalne ekonomije za ovu i narednu godinu na nivou od 3,9%, što će biti najbrži rast svetske ekonomije od 2011. godine.


U revidiranom izveštaju, se navodi da će globalna trgovina ove godine porasti za 5,1%, što će takođe biti njen najbrži tempo rasta u poslednjih sedam godina.

Projekcija privrednog rasta evrozone za ovu godinu je revidirana naviše na 2,4%, sa 2,2% projektovanih pre tri meseca, dok će kineska ekonomija ove godine porasti po stopi od 6,6%, što je usporavanje u odnosu na rast od 6,9% iz 2017. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.