Izvor: Tanjug | Utorak, 17.04.2018.| 15:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ministri iz regiona razgovarali o krizi u Agrokoru - Firme u Srbiji zasad posluju stabilno

(Foto: Damir Sencar/Shutterstock )
Srbija je zainteresovana da se problem Agrokora reši što pre i to uspešno i da firme iz sastava koncerna koje posluju u našoj zemlji izvršavaju obaveze prema državi, zaposlenima i dobavljačima, izjavio je danas potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

- Agrokor je definitivno regionalni problem, iako je izvorno nastao u Hrvatskoj, ali ta kriza mogla je da ugrozi manje ili više ekonomije svih zemalja u kojima posluje i zato smo sudbinski zainteresovani da se ovaj proces uspešno okonča - rekao je Ljajić novinarima na Bledu, posle regionalnog ministarskog sastanka o pitanjima u vezi sa funkcionisanjem hrvatskog koncerna.

Ljajić se zahvalio potpredsednici Vlade Hrvatske i ministarki ekonomije Martini Dalić na podrobnim informacijama o koracima u procesu stvaranja novog Agrokora, dodajući da "zemlje regiona jedino zajednički problemi i muke mogu naterati na ovakav vid saradnje, koji može biti dobar model za rešavanje i drugih otvorenih pitanja između naših država".

- Mi smo itekako zainteresovani da se ovaj proces uspešno okonča. Verujemo da smo na dobrom putu za ceo sistem Agrokora, s pristupom koji je pozitivan i koji u konačnici može da da dobar rezultat, posebno imajući u vidu kakav je scenario mogao da nastane u slučaju da ovaj proces nije ovako započet - naveo je on.

Srbija je zainteresovana, kako je rekao, da firme iz sastava Agrokora koje posluju u našoj zemlji, a radi se o 11.000 zaposlenih i 2.000 dobavljača, izvršavaju obaveze prema državi i dobavljačima.

Ministar je dodao da sve firme iz tog koncerna posluju stabilno, te dodao kako se nada da će se to nastaviti i u narednom periodu.

- Nadam se ćemo najesen, kada se ovaj proces okonča, ponovo organizovati sastanak u istom sastavu gde ćemo imati prvo prolazno vreme da vidimo dokle se definitivno stiglo u procesu resutrkturiranja Agrokora - rekao je Ljajić.

Domaćin sastanka na Bledu je bio ministar ekonomije Slovenije Zdravko Počivalšek, a osim Ljajića, u razgovorima su učestvovali i potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, hrvatska ministarka privrede Martina Dalić i generalna direktorka Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju u crnogorskom Ministarstvu ekonomije Biljana Jakić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.