NavMenu

Srpska preduzeća moći će da budu jemci i da kreditiraju strane firme - Olakšice i za ulaganje u hartije od vrednosti

Izvor: Politika Utorak, 17.04.2018. 08:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Marta_Iaremko/shutterstock.com)Ilustracija
Preduzeća sa teritorije Srbije ubuduće će moći da odobravaju zajmove i dužnicima strancima, kao i da daju jemstva i druga sredstva obezbeđenja za kredite preduzećima iz inostranstva, kao i za kredite između stranaca - ali, pod uslovima i na način koji propisuje Narodna banka Srbije.

U praksi to znači da bi ubuduće domaća preduzeća, koja su u sastavu hrvatskog koncerna Agrokor, mogla da hrvatskim preduzećima obezbeđuju jemstvo za kredite. To do sada nije bio slučaj tako da su Frikom, Dijamant i IDEA bili zaštićeni od propasti ovog koncerna.

Ove izmene i dopune Zakona o deviznom poslovanju trenutno su u skupštinskoj proceduri, a predviđeno je da budu donete po hitnom postupku. Inače, budući zakon propisuje da se jemstva i kreditiranje stranaca mogu ograničiti propisom Narodne banke Srbije radi očuvanja javnog interesa ili finansijske stabilnosti, za pojedine slučajeve na osnovu ocene opravdanosti tih ograničenja.

Izmene zakona takođe predviđaju da naši ljudi, koji žele da ulože novac na tržište EU, ubuduće to mogu učiniti bez ikakvih ograničenja, a na raspolaganju će im biti i veće mogućnosti ulaganja ili, kako bi to stručnjaci rekli, više alternativa.

Naime, izmenjenim članovima Zakona o deviznom poslovanju obezbeđuju slobodno kretanje kapitala po osnovu kratkoročnih portfolio investicija, jer je propisano da domaća pravna lica, preduzetnici i fizička lica mogu slobodno da ulažu u strane kratkoročne hartije od vrednosti, koje izdaje EU, njene države članice, međunarodne finansijske organizacije i razvojne banke ili finansijske institucije u kojima učestvuju države članice EU, kao i pravna lica koja imaju sedište u tim državama.

S druge strane, omogućava se da nerezidenti - strana fizička i pravna lica iz država članica EU mogu slobodno da ulažu u kratkoročne hartije od vrednosti i kod nas.

Predlagač zakona je Ministarstvo finansija, čija je namera da razvije tržište kapitala, piše Politika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.