Izvor: Politika | Utorak, 17.04.2018.| 08:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srpska preduzeća moći će da budu jemci i da kreditiraju strane firme - Olakšice i za ulaganje u hartije od vrednosti

Ilustracija (Foto: Marta_Iaremko/shutterstock.com)
Preduzeća sa teritorije Srbije ubuduće će moći da odobravaju zajmove i dužnicima strancima, kao i da daju jemstva i druga sredstva obezbeđenja za kredite preduzećima iz inostranstva, kao i za kredite između stranaca - ali, pod uslovima i na način koji propisuje Narodna banka Srbije.

U praksi to znači da bi ubuduće domaća preduzeća, koja su u sastavu hrvatskog koncerna Agrokor, mogla da hrvatskim preduzećima obezbeđuju jemstvo za kredite. To do sada nije bio slučaj tako da su Frikom, Dijamant i IDEA bili zaštićeni od propasti ovog koncerna.

Ove izmene i dopune Zakona o deviznom poslovanju trenutno su u skupštinskoj proceduri, a predviđeno je da budu donete po hitnom postupku. Inače, budući zakon propisuje da se jemstva i kreditiranje stranaca mogu ograničiti propisom Narodne banke Srbije radi očuvanja javnog interesa ili finansijske stabilnosti, za pojedine slučajeve na osnovu ocene opravdanosti tih ograničenja.

Izmene zakona takođe predviđaju da naši ljudi, koji žele da ulože novac na tržište EU, ubuduće to mogu učiniti bez ikakvih ograničenja, a na raspolaganju će im biti i veće mogućnosti ulaganja ili, kako bi to stručnjaci rekli, više alternativa.

Naime, izmenjenim članovima Zakona o deviznom poslovanju obezbeđuju slobodno kretanje kapitala po osnovu kratkoročnih portfolio investicija, jer je propisano da domaća pravna lica, preduzetnici i fizička lica mogu slobodno da ulažu u strane kratkoročne hartije od vrednosti, koje izdaje EU, njene države članice, međunarodne finansijske organizacije i razvojne banke ili finansijske institucije u kojima učestvuju države članice EU, kao i pravna lica koja imaju sedište u tim državama.

S druge strane, omogućava se da nerezidenti - strana fizička i pravna lica iz država članica EU mogu slobodno da ulažu u kratkoročne hartije od vrednosti i kod nas.

Predlagač zakona je Ministarstvo finansija, čija je namera da razvije tržište kapitala, piše Politika.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.