Izvor: Novosti | Ponedeljak, 16.04.2018.| 19:22

Krajem aprila tenderi za sređivanje fasada obrazovnih ustanova - Pet beogradskih škola uskoro u novom ruhu

Ilustracija (Foto: Dagmara_K/.shutterstock.com)
Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu Grada Beograda raspisaće krajem aprila ili početkom maja tender za izvođenje radova na sanaciji i adaptaciji fasada za četiri osnovne i jednu srednju školu. Na spisku ustanova koje će prve dobiti novo ruho su osmoletke Petar Kočić u Zemunu, Karađorđe na Voždovcu, Marija Bursać na Zvezdari i Nikola Tesla u Rakovici, kao i Gimnazija Sveti Sava.

Prema rečima Slavka Gaka, gradskog sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu, trenutno se pripremaju predmere i predračuni radova, nakon čega će se znati kolika je vrednost ovih radova.

- Ovaj posao nije mali, nadam se da će se javiti domaće kompanije i obezbediti sebi poslove - kaže Gak.

- Sa 890 miliona dinara u budžetu Sekretarijata za kapitalne investicije namenjenih školama, ove godine nastavljamo investicioni talas započet prošle godine, kada su kompletno rekonstruisane dve škole u Grockoj koje su izgorele u požaru, što su bile najznačajnije investicije. Planiramo radno leto, novca ima, pa očekujem od škola kvalitetne projekte.

Po okončanju svih neophodnih radova oko tenderske procedure, počeće i sređivanje spoljašnjosti pomenutih obrazovnih ustanova. Ako se majstori "usele" i pre kraja školske godine, to neće remetiti normalno odvijanje nastave, pošto se ne radi unutra.

- Biće sređena fasada u starom delu zgrade, čija je površina oko hiljadu kvadratnihi metara - ističe Stanislav Stevuljević, direktor OŠ Nikola Tesla u Rakovici. - Zgrada škole stara je 70 godina i tek je pre dve godine sređen krov. Na fasadi, osim manjih krpljenja, nije bilo većih radova, tako da će sada učenici faktički dobiti školu sa potpuno novim izgledom spolja. U tom delu zgrade se nalaze kabineti i nastavu imaju stariji razredi.

Stevuljević ističe da Grad ulaže dosta novca u sređivanje škola, kako bi učenici imali što bolje uslove za učenje.

Spremno 13 projekata

Grad Beograd ima već 13 gotovih projekata za sanaciju i adaptaciju škola u Beogradu, ukupne vrednosti oko 170 miliona dinara. Najviše novca - 34,8 miliona dinara, planirano je za adaptaciju i sanaciju OŠ Kralj Petar drugi Karađorđević, a sledi OŠ Petar Kočić.

Osim uređenja fasada, planirano je da se u školama Kneginja Milica i Milan Đ. Milićević srede toaleti, kišna kanalizacija će se raditi u OŠ Gavrilo Princip, hidrantska mreža u OŠ Isidora Sekulić, a adaptiraće se i OŠ 13. oktobar u Gočkoj ulici.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.