Izvor: Novosti | Ponedeljak, 16.04.2018.| 18:23
Izdvojite članak Odštampajte vest

Novi Sad pripremio 16,2 miliona dinara za podršku poljoprivrednicima - Uskoro raspisivanje konkursa

Ilustracija (Foto: Romolo Tavani/shutterstock)
Radi unapređivanja i bržeg razvoja poljoprivrede i sela, Novi Sad je doneo nekoliko značajnih mera podrške proizvođačima, za čije je ostvarivanje u ovogodišnjem gradskom budžetu planirano oko 16,2 miliona dinara.

Taj iznos je za oko milion dinara veći od prošlogodišnjeg, što, prema oceni člana Gradskog veća Milorada Radojevića, potvrđuje stalno jačanje podrške lokalne samouprave agraru kao izuzetno važnom segmentu novosadske privrede.

- Najvažnije mere u ovogodišnjem paketu su sufinansiranje kamata na poljoprivredne kredite, finansijska podrška u osiguranju useva, u organskoj proizvodnji, kao i pomoć u osnivanju i jačanju udruženja poljoprivrednika - istakao je Radojević na prošloj sednici Skupštine grada koja je usvojila ovaj godišnji program podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Njime je predviđeno i da za prigradska naselja i sela na području grada budu obezbeđeni stručnjaci koji će proizvođačima pomoći, kako prilikom konkurisanja za određena podsticajna sredstva, tako i u njihovom trošenju.

- Uočili smo da se nedovoljno i loše koristi finansijska podrška države i pokrajine, pa bi zato bilo dobro da u mesnim zajednicama imamo ljude koji će poljoprivrednicima biti od pomoći, da na najbolji način koriste podrške sa svih nivoa vlasti - dodao je Radojević.

Za kreditnu podršku registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima u budžetu je planirano ukupno 500 miliona dinara, a kako je precizirano, Grad će finansirati 8% kamate po ugovorima na odobrene kredite.

Za realizovanje mera ruralnog razvoja, kao što su uspostavljanje i jačanje udruženja proizvođača, upravljanje rizicima, organska proizvodnja, sertifikovanje sistema bezbednosti hrane i druge, biće izdvojeno ukupno osam miliona dinara. A oko 7,7 miliona dinara planirano je za promotivne aktivnosti u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Konkursi

Gradska uprava uprava za privredu Novog Sada ubrzo će raspisati konkurse za ostvarivanje mera podrške. U pozivima koji će biti objavljeni na internet stranici grada poljoprivrednici će moći da vide uslove, potrebnu dokumentaciju, način korišćenja sredstava i rokove.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.