Izvor: eKapija | Ponedeljak, 16.04.2018.| 15:11

Mobilni telefon skenira organske proizvode od njive do prodavnice - RAS podržava uvođenje savremenih tehnologija u prehrambenoj industriji

Ilustraciia (Foto: pilipphoto/shutterstock.com)
Potrošači u Srbiji uskoro će imati mogućnost da mobilnim telefonima očitaju tagove na namirnicama i na jednostavan i brz način dobiju informacije o tome kako su proizvedene, od kakvih sirovina, kakvog su porekla i kako su dospele do rafova. Sistem zasnovan na savremenoj identifikacionoj tehnologiji koji će umnogome doprineti bezbednosti hrane na našem tržištu i sigurnosti kupaca trenutno se testira u kompanijama Zdravo organik u Selenči, Zdravo produkt u Somboru i Suncokret u Hajdukovu, a deo je inovativnog projekta novosadskog Kreativnog edukativnog centra (KEC) i Centra za organsku proizvodnju Selenča (COPS).

Projekat "Upotreba savremenih identifikacionih tehnologija u procesu praćenja proizvoda", koji podrazumeva primenu novih tehnologija u prehrambenoj industriji, podržava Razvojna agencija Srbije, a kako za potrošače, biće značajan i za proizvođače - organske, one u procesu konverzije i konvencionalne, koji žele da unaprede proizvodnju i poziciju na tržištu.

Model koji se zasad primenjuje, odnosno testira u prerađivačkim pogonima organske hrane Zdravo organiku i Suncokretu, te u preduzeću Zdravo produkt, za potrošače će predstavljati jednostavan način da prilikom kupovine dobiju što više informacija o namirnicama, za sada organskim proizvodima, od njihovog uzgoja do isporuke.

U okviru testiranja primenjuje se RFID tehnologija, to jest identifikacija radio frekvencijom, uz sistem očitavanja RFID tagova kojim bi bili obeleženi proizvodi na ulazu u sistem, a na kome bi se nalazile sve relevantne informacije o samom proizvodu i tretmanu koji je prethodio. Na proizvod bile bi stavljani NFC tagovi koji na sebi imaju i QR kod koji kupci mogu očitavati uz pomoć mobilnog telefona.

- Time bi se sigurnost kupaca u proizvod značajno povećavala imajući u vidu informacije koje bi mogli da pročitaju o samom proizvodu, a koje nije moguće dobiti kod konkurentskih. Tako razvijeni model sistema primene identifikacionih tehnologija u svrhe praćenja treba da omogući unapređenje sledljivosti proizvoda kroz ceo proizvodni i preradni ciklus i povećanu efikasnost rada i optimizaciju logističkih procesa – naglašavaju u projektnom timu KEC-a.

U okviru projekta već je realizovano istraživanje potrošača i njihovih stavova o dostupnosti informacija o kvalitetu i poreklu namirnica, te spremnosti na upotrebu savremenih identifikacionih tehnologija. Učestvovalo je 200 ispitanika, od kojih je 35,7% reklo da kupuje organske proizvode, 49,7% da ih pazari ponekad, a 14% nikako.

Na pitanje da li trenutna ponuda organskih proizvoda daje dovoljno informacija o poreklu, sastavu i načinu uzgoja organskih proizvoda, više od polovine ispitanika je odgovorilo da se ne slaže s tim, u potpunosti ili delimično. Na pitanje da li sve veće prisustvo proizvoda koji nose oznaku "organsko" na tržištu izaziva sumnju u stvarni sastav tih proizvoda vodeći se tvrdnjom da potrošači nisu upoznati sa načinom obeležavanja organskih proizvoda i procesom sertifikacije i kontrole, 66% ispitanika je odgovorilo da je skeptično po pitanju oznake "organsko", a 31% da delimično sumnjaju u označavanje.

Istraživanje je pokazalo da kupci i sami prepoznaju značaj dostupnosti informacija o proizvodima koji im se nude i da im je u većoj meri važno da budu informisani o svakom koraku u procesu proizvodnje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.