Izvor: Beta | Ponedeljak, 16.04.2018.| 14:34
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zastava kovačnica zaposlila sedam mladih kovača posle 15 godina

Ilustracija (Foto: bogdanhoda/shutterstock.com)
Preduzeće Zastava kovačnica iz Kragujevca, koje je prošle godine iz stečaja kupila fabrika Zastava oružje, zaposlilo je grupu mladih kovača, prvi put posle gotovo 15 godina.

U Zastava kovačnici radi oko 50 kovača, od kojih je većina starija od 50 godina, a 20% je pred penzijom.

Izvršni direktor Zastava kovačnice Milan Kostić rekao je agenciji Beta da je kovačnica primila na prekvalifikaciju 11 nezaposlenih radnika metalske struke mlađih od 30 godina i obučavala ih za kovače u okviru projekta "Znanjem do posla". Veštinu zanata učili su od starijih majstora.

- Posle završetka obuke zaposlili smo sedam mladih kovača, a ostali iz grupe biće zaposleni u narednih 30 dana - rekao je Kostić.

Kovači su deficitarni na tržištu rada u Kragujevcu i nijedna škola ne školuje kadrove za to zanimanje.

- Obuka se pokazala kao efikasnija, jer u ovom slučaju ne moramo da čekamo da zaživi dualno obrazovanje i zatim četiri godine da se završi školovanje ovog kadra koji nam je potreban - rekao je Kostić i dodao da Zastava kovačnica ima potrebu i za radnicima koji rade na CNC mašinama.

U prethodnom periodu u okviru podmlađivanja kadra zaposlena su i četiri diplomirana mašinska inženjera, a u planu je angažovanje još dva inženjera. Posao je dobilo i dvoje diplomiranih ekonomista i jedan diplomirani stručnjak za poslovnu administraciju.

Kostić je naveo da je cilj kovačnice da u narednom periodu ima ukupno 200 zaposlenih i ostvaruje prihod od 10 mil EUR godišnje.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.