Izvor: Blic | Ponedeljak, 16.04.2018.| 13:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zbog stranih turista sve više proizvođača suvenira u Srbiji - Dobra zarada i za turističke vodiče

(Foto: bbernard/shutterstock.com)
U Srbiji radi 2.031 turistički vodič i 551 turistički pratilac, pokazuju podaci sektora za turizam. Sudeći po rastu broja turista, potreba za njima biće i veća. Ista situacija i sa izradom suvenira, poslom budućnosti.

Ovde su zarade itekako primamljive, a dobar turistički vodič može da zaradi i više od 1.000 EUR mesečno.

Profesijom turističkog vodiča može da se bavi osoba koja ima položen stručni ispit za turističkog vodiča i turističkog pratioca u skladu sa Zakonom o turizmu. Uslovi su da turistički vodič i turistički pratilac bave tim poslom je da imaju državljanstvo Republike Srbije, da znaju srpski jezik, da imaju najmanje srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju, kao i da aktivno znaju jedan strani jezik.

U proseku u toku trajanja letnje sezone turistički vodič, za prosečno radno vreme od četiri sata dnevno, koji je angažovan tokom celog meseca može da zaradi i do 700 EUR. Zarade su veće kada se rade duže i celodnevne ture na stranim jezicima i tada mogu da pređu i 1000 EUR za mesec dana.

Inače, sat vremena rada profesionalnog vodiča košta 40 EUR, ali ona se umanjuje ako se povećava broj sati angažovanja, a takođe zavisi i od toga kolika je grupa. Takođe, bolje mogu da zarade i vodiči koji znaju arapski i kineski jezik, jer su deficitarni a za njima raste potreba.

(Foto: Hanoi Photography/shutterstock.com )
U Srbiju dolaze razni profili gostiju, neke najviše interesuje kultura, istorija i znamenitosti, pak druge noćni život, provod, gastronimija, muzeji, priroda, predočava svoja iskustva.

Na hiljade proizvođača suvenira

Pre dvanaest godina svega dvadesetak proizvođača se bavilo izradom suvenira, danas njihov broj je je preko dve hiljade. Suveniri od stakla, keramike, drveta, od tekstila, magneti, privesci, sitni suveniri, aromatični, liciterska srca, čokolade, knjige, nakit, razglednice, mape, posuđe, muzejski suveniri...

Po obilju i raznovrstnosti suvenirske ponude ni malo ne zaostajemo za svetskom. Uglavnom su to porodične manufakture. Suveniri ne samo da mogu da se kupe direktno na štandu, već je sve raspostranjenija praksa da se nude i na onlajn prodaji. Tako im je tržište ceo svet.

Poslednjih godina, turisti više traže jeftinije suvenire. Ranije je i bilo i poružbina narodnih nošnji, a danas se odlučuju za uspomene koje mogu da se stave u džep, manjih gabarita i cene.

- Raduje nas što je sve više turista, a biće ih jer Beograd se sve više otvara - kaže Dragana Popović iz SerbiaArta, koji na tržištu suvenira u Srbiji postoji osam godina.

Stranci vole srpski srednjovekovni nakit

Ono što stranci najviše vole je srpski srednjovekovni nakit, žensko i muško prstenje, predmeti koji imaju trunčicu misterije balkanskog nasleđa. Zanimaju ih i kupuju eksponati vinčanske kulture. Strancima i domaćim turistima zanimljiva je i grnčarija iz Zlakuse, pirotski ćilimi, damast iz Bezdana, filigrani.

I mali predmeti imaju svoju nemerljivu vrednost za putnika namernika, jer oni nose duh gradova i Srbije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.