NavMenu

Metalka Majur u 2009 i 2010 – na 20 izvoznih tržišta, sa dupliranjem prometa u odnosu na 2005.godinu, liderstvo u oblasti elektro-građevinskog materijala...

Izvor: eKapija Ponedeljak, 15.12.2008. 13:57
Komentari
Podeli

Poslovna zgradaPoslovna zgrada

Poslednji dani u godini obično se koriste za izvođenje zaključaka, za proslave, pohvale, najave planova za narednu godinu. Ekapija se priključuje toj atmosferi i predstavnicima nekih od najznačajnijih ekonomskih aktera u zemlji ovih dana postavlja pitanja o postignutom, ali i planiranom za narednu, “enigmatsku” godinu.

Ovog puta nam je sagovornik bio Dejan Đorđević, direktor marketinga kompanije “Metalka” Majur, sada već vrlo poznatog i priznatog srpskog brenda u oblasti elektro-građevinskog materijala.

Predstavite nam ukratko kompaniju Metalka Majur

Vizija Metalke Majur je da bude značajna regionalna kompanija u Jugoistočnoj Evropi, operativno izvrsna, dugotrajna, profitabilna i prepoznatljiva po lepom dizajnu i evropskim standardima kvaliteta.

Misija Metalke Majur satkana je u lepoti detalja kojim korisnik pokreće svoje izvore energije, toplote i svetlosti. Lepota je u detalju...

Ciljevi Metalke Majur do 2010 du vrlo jasni :

- Da ostanemo nesumnjivi lider na domaćem tržištu;

- Da pokrivamo 20 izvoznih tržišta;

- Da dupliramo godišnji promet iz 2005. do 2010. godine sa svojim osnovnim

proizvodnim programom;

- Da budemo operativno izvrsni u svim domenima poslovanja;

- Da svi uživamo u svom poslu, budemo kreativni, aktivni i sveži;

Poslovna zgradaPoslovna zgrada
(Dejan Đorđević)

Koliko dugo poslujete na tržištu? Ispričajte nam neke detalje iz „ranih radova“ kompanije u Srbiji.

Preduzeće Metalka Majur počelo je sa radom 1986. godine (zvaničan datum početka rada 08.01.1986.), kao mala zanatska radionica za izradu mašinskih elemenata. Radionicu je formirao Radosav Milenković, dipl.inž.maš. u svom i očevom domaćinstvu.

Prvi radovi obavljani su na jednom univerzalnom strugu i na jednoj stubnoj bušilici. Zarada je ulagana u mašine i novi, veći i bolji radni prostor. Metalka Majur je tada radila preko zanatske zadruge Vihor, čiji je bila član.

Posle 2 godine rada imali smo 10 zaposlenih radnika, što je tada bio zakonski maksimum. Prvih 5 godina rada radionica se bavila isključivo izradom specijalnih alata i mašina i uslugama na izradi mašinskih delova.

1990. godine radionica je preregistrovana u preduzeće Metalka Majur d.o.o. kada počinjemo da proizvodimo PTT kablovske glave i elektroinstalacioni pribor. U tom periodu počinje nagli razvoj preduzeća. Metalka Majur ostvaruje saradnju sa mnogim naučno – tehničkim institucijama i laboratorijama, kao što su Mašinski fakultet u Beogradu, Fakultet primenjene umetnosti iz Beograda, D.D. za ispitivanje kvaliteta Kvalitet iz Niša i dr. U preduzeću je osnovana razvojna služba i konstantno se osvajaju novi proizvodi i tehnologije.

Da bi osigurala stabilnost kvaliteta u proizvodnji svojih proizvoda, Metalka Majur je uvela i organizovala svoj rad po sistemu kvaliteta ISO 9001. Za uvedeni sistem kvaliteta dobijen je sertifikat prvi put 1996.godine od Saveznog zavoda za standardizaciju Jugoslavije.

1991. godine počinje proizvodnja prvog proizvodnog programa sklopki i priključnica (“Apolo”), što je danas najvažniji poslovni segment preduzeća. U godinama koje slede Metalka Majur tržištu nudi brojne nove programe sklopke i priključnica.

Po istraživanju tržišta koje se svake godine organizuje na teritoriji Srbije, Metalka Majur 2004. godine izbija na lidersko mesto u proizvodnji i prodaji elektro galanterije u Srbiji, a procenat tržišnog učešća iz godine u godinu raste.

Danas je Metalka Majur moderna evropska kompanija sa kvalitetnim kadrom, modernim proizvodnim kapacitetima i konkurentnim proizvodima.

Koliko ste do sada investirali u Srbiju, vaši dalji investicioni planovi ?

Sve što se zaradi, investira se u opremu i ljude, kako bi se konkurentnost preduzeća stalno unapređivala. Od male zanatske radionice, Metalka Majur izrasla je u veliku i ozbiljnu evropsku kompaniju, što je potvrda ispravnih odluka i vizije razvoja.

Planovi ostaju isti i za naredni period, a u toku je realizacija najveće investicije od osnivanja Metalke Majur, izgradnja kompletno nove fabrike kablova u Jagodini. Na prvom mestu ističemo kompletnu opremu za fabriku kablova Metalke Majur, pošto je reč o opremi koja predstavlja poslednju reč tehnike i koja je najsavremenija u ovom delu Evrope.

Paralelno sa nabavkom opreme ulažemo u rekonstrukciju i opremanje objekata gde će buduća proizvodnja biti smeštena. Zajedno sa investicijom u sirovine neophodne za pokretanje procesa proizvodnje, ulaganja u opremu, zemljište i objekte dostići će iznos od oko 12 miliona EUR, što je svakako ogromna investicija.

U fabrici kablova Metalke Majur koja počinje sa radom u proleće 2009. biće zaposleno 40 novih radnika, Metalka majur će značajno proširiti svoju ponudu i svoj promet, a veliki deo proizvodnje kablova biće plasiran na izvozna tržišta.

Pored opreme za fabriku kablova u toku 2008. investirali smo u nabavku dve mašine za pakovanje gotovih proizvoda čime dodatno podižemo našu konkurentnost na izvoznim tržištima. Investicija je bilo i za nabavku opreme za laboratoriju za ispitivanje kvaliteta proizvoda, koja je jedna od najbolje opremljenih laboratorija za ispitivanje elektrotehničkih proizvoda u ovom delu Evrope.

U toku je i projekat automatizacije pojedinih proizvodnih linija, što je dugoročan projekat i što treba da obezbedi potpunu automatizaciju najvažnijih proizvodnih procesa i poveća kvalitet proizvoda.

Poslovna zgradaPoslovna zgrada

Vaši poslovni rezultati u prethodnoj kalendarskoj godini?

Prodaja Metalke Majur u Srbiji je u 2008. veća za 5% u odnosu na prethodnu godinu, dok je izvoz veći za 15%. Posebno nas raduje početak prodaje na nekoliko novih izvoznih tržišta, pa su tako od ove godine naši proizvodi prisutni u Rusiji, Letoniji, Češkoj, Švedskoj i na Islandu.

Koliko naših sugrađana danas radi u Vašoj kompaniji ?

Metalka Majur trenutno ima 293 zaposlena. Broj zaposlenih već neko vreme varira oko broja 300, a značajniji skok planira se na proleće 2009., kada će u našoj fabrici kablova biti otvoreno još 40 novih radnih mesta.

Koje proizvode iz "Metalke" možemo naći na našem tržištu?

Metalka Majur je prepoznatljiva po programima prekidača i priključnica, a u svojoj ponudi ima veoma široku ponudu kroz programe Status, Royal, Premijer plus, Happy, Emporio, Royal Exclusive, Set Q OG, Apolo OG, a posebno bih istakao novinu u ponudi, modularni program prekidača i priključnica Kombo čija je prodaja počela početkom novembra ove godine. Pored prekidača i priključnica, Metalka Majur nudi i automatske prekidače, razvodne table za automatske prekidače, razvodne kutije, prenosne priključnice i elektro pribor.

U koje zemlje izvozite vaše proizvode?

Metalka Majur trenutno ima sedamnaest izvoznih tržišta: Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Slovenija, Hrvatska, Rusija, Letonija, Kazahstan, Češka, Slovačka, Francuska, Švedska, Island, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Grčka. Pored domaćeg tržišta, u svojoj branši imamo lidersku poziciju i u Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Da li u nekim državama imate predstavništva?

Naša kćerka firma u Bosni i Hercegovini, Deta iz Banja Luke, naš je ekskluzivni distributer za to tržište, dok Metalka Commerce iz Podgorice ima isti status za Crnu Goru. Aktuelni su pregovori o osnivanju zajedničkih firmi u Rusiji i Rumuniji kako bi se napravio još značajniji iskorak na tim tržištima.

Poslovna zgradaPoslovna zgrada

Vaši najveći uspesi?

Zvučaće kao fraza, ali naš najveći uspeh je zadovoljstvo naših potrošača, jer bez toga Metalka Majur ne bi danas bila ono što jeste, dugogodišnji lider u regionu i firma sa velikom stopom rasta.

Velikim uspehom smatramo i oduševljenje inostranih firmi iz razvijenih zemalja koji, posle obilaska naših proizvodnih pogona, ne mogu da sakriju oduševljenje da kompanija kao što je Metalka Majur postoji u Srbiji. Time rušimo predrasude o Srbiji kao nerazvijenoj zemlji sa slabom konkurentnošću.

Od nagrada koje Metalka Majur dobila za svoj rad izdvojio bih nekoliko najznačajnijih iz prethodnih nekoliko godina:

- Najbolje robne marke Srbije – za najbolji brend u kategoriji malih i srednjih preduzeća, 2005. godine;

- Biznis partner, 2007. godine;

- Nagrada „Korak u budućnost” za program Kombo, za posebna tehnička dostignuća, Sajam tehnike u Beogradu 2008. godine;

- Grand Prix za najbolji promotivni nastup na Sajmu tehnike u Beogradu, 2007. i 2008. godine;

Poslednje veliko priznanje dobijeno je pre nekoliko dana, kada je Metalka Majur u izboru za Najbolje robne marke Srbije osvojila drugu nagradu u kategoriji „Korporativni brend – trajna potršna dobra”.

Koliko se u kompaniji neguje društveno odgovorno poslovanje, u kojim humanitarnim i drugim nekomercijalnim akcijama ste učestvovali ?

Metalka Majur aktivno pomaže lokalnu zajednicu kroz sponzorstvo Pozorišnog festivala „Dani komedije“, Omladinskog fudbalskog kluba Jagodina, plesne škole „La Luna“, stipendije darovitim učenicima i studentima iz Jagodine i okoline, finansijsku ili pomoć u robi Zdravstvenom centru u Jagodini, crkvama, manastirima i dr.

Metalka Majur sprovodi i akciju „Podeli Happy sa drugima“ kroz koju poklanja proizvode iz svog dečijeg programa prekidača i priključnica Happy dečijim ustanovama (dečijim bolnicama, vrtićima, školama, domovima za decu bez roditelja ili decu ometenu u razvoju i dr.

Postoji i „Dan otvorenih vrata“ kada deca iz vrtića i nižih razreda osnovnih škola iz Jagodine i okoline dolaze u posetu firmi, upoznaju se sa predužećem i dobijaju poklone.

Metalka Majur ulaže značajna sredstva u opremu koja u procesu proizvodnje elimiše sve štetne uticaje na životnu sredinu, pa je tako u pogonu Prerade plastike postavljen zatvoren sistem hlađenja koji prečišćava vodu koja se koristi u procesu proizvodnje, u pogonu Proizvodnja keramike postavljeni su filteri za prečišćavanje vazduha, itd. Tehnologija koju Metalka Majur koristi u proizvodnji nije štetna po životnu sredinu, ali se dodatno investira kako bi se i minimalni štetni efekti potpuno eliminisali ili sveli na najmanju meru. Urađena je i odobrena Studija uticaja na životnu sredinu koja je dobila pozitivno mišljenje od odgovarajućih institucija.

Poslovna zgradaPoslovna zgrada

Koji su Vaši značajni kupci u Srbiji?

Sve velike firme u oblasti elektroinstalacionog materijala su kupci Metalke Majur, najveće i najznačajnije od njih uključene su u našu distributivnu mrežu i imaju status distributera ili poddistributera, i one snabdevaju tržište našim proizvodima. Pored toga, Metalka Majur direktno darađuje sa njavećim građevinskim preduzećima u Srbiji i najvažnijim velikim trgovinskim lancima i Cash&Carry sistemima.

Vaša prognoza ekonomskih kretanja u zemlji

Očekujemo težak period i stagnaciju, spremamo se kao da će kriza biti duga i da će uticati na naše poslovanje, ali spremamo i poteze koje ćemo vući ukoliko se pokaže da kriza našu kompaniju neće posebno dotaći. Želimo da imamo pripremljen niz koraka za više mogućih scenarija u privredi, kako bismo svaku od njih dočekali spremni.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.