Izvor: eKapija/Tanjug | Ponedeljak, 16.04.2018.| 15:52

Nemačke firme zainteresovane da izmeste proizvodnju u Srbiju

(Foto: Tatiana53/shutterstock.com)
Predsednik Nemačko-srpske privredne komore Martin Knap kaže da je veliki broj preduzeća u Nemačkoj zainteresovan za izmeštanje svoje proizvodnje u zemlje Zapadnog Balkana i Srbiju, kao i za saradnju sa srpskim preduzećima koja bi bila njihovi dobavljači.

U Beogradu podsetimo, boravi privredna delegacija iz Nemačke, koju predvodi predsednik Vlade pokrajine Baden-Virtenberg, Vinfrid Krečman, koji će danas učestvovati na panel diskusiji o uslovima poslovanja u Srbiji.

Mnoge kompanije iz saveznih nemačkih pokrajina, uključujući i Baden-Virtenberg, prepoznale su privredne potencijale zemalja Zapadnog Balkana kao tržište pogodno za uvoz i izvoz, ali i i kao proizvodnu lokaciju. Za zemlje Zapadnog Balkana, Nemačka je jedan od najvažnijih trgovinskih partnera, saopštila je AHK.

U izjavi za Tanjugu, Knap je ukazao da je komora organizovala i niz B2B (biznis ka biznisu) razgovora koji se održavaju 17. aprila u hotelu Metropol u periodu od 09.00 – 12.00h.

- Premijer Baden-Virtenberga dovodi sa sobom predstavnike 10 nemačkih preduzeća iz oblasti obrade metala, auto-industrije, drvne industrije, koja su zainteresovana da stupe u saradnju sa srpskim preduzećima - istakao je Knap.

Važno je da, kako je istakao, preduzeća koja budu došla iz Baden Vitenberga ostanu u Srbiji i da ovde investiraju i podignu svoju proizvodnju.

On je objasnio da Baden Vitenberg spada u privredno najjače nemačke savezne pokrajine pored Bavarske i Esena. U samoj pokrajini živi oko 40.000 Srba koji, prema njegovim rečima, predstavljaju vrlo značajan most između te pokrajine i Srbije.

U skoro svakom selu u ovoj pokrajni, navodi, ima jedno srednje preduzeće sprecijalizovano u svojoj braniši i vodeće je na svetskom tržištu.

- Ako tako neko preduzeće pokaže interesovanje ili razmišlja da investira u Srbiju,i svoju proizvodnju izmesti ovde, onda je to vrlo interesantno za Srbiju i njenu privredu - zaključio je Knap.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.