Izvor: RTS | Nedelja, 15.04.2018.| 11:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

Gradovi u Srbiji među najjeftinijim za život u Evropi - Niš na šestom mestu

Niš (Foto: ollirg/shutterstock.com)
Na listi 26 evropskih gradova u kojima se može živeti sa manje od 600 funti, odnosno 690 EUR mesečno, koju je objavio britanski internet portal Business Insider, našla su se i tri grada u Srbiji – Novi Sad, Niš i Priština. Prema istraživanju tog sajta, Niš je 6. na listi evropskih gradova najjeftinijih za život.

Business Insider navodi da je Niš jeftin grad za život, ali građani sa kojima je ekipa RTS-a razgovarala ne dele to mišljenje.

Sa platom na zapadu moglo bi ovde pristojno da se živi, kažu Nišlije i dodaju da najveći broj građana ima platu oko 20.000 dinara. Njima je skupo, smatraju u Nišu.

- Srazmerno platama, sve je skupo, ali u poređenju sa ostatkom sveta, nisu toliko skupe kirije, članarine, sportovi - kažu Nišlije.

Asistent na sociologiji Filozofskog fakulteta u Nišu Bojana Pucarević kaže da postoje dve strane medalje.

- Postoje ljudi koji imaju kupovnu moć koja je zadovoljavajuća za neke standarde života koji su drugima samo na nivou mašte - rekla je Pucarević.

Ti drugi su velika većina. Njima je 540 EUR mesečno, koliko je Business Insider izračunao da je potrebno za život jedne osobe u Nišu, i na osnovu toga ovaj grad svrstao u jeftine, nedostižno i zarada im odlazi na najosnovnije - hranu i račune.

Sve drugo, ma koliko jeftinije bilo nego u Londonu ili Mančesteru, teško se može priuštiti.

Sa 540 EUR po osobi moglo bi se živeti pristojno verovatno u svakom gradu u Srbiji. A da život jeftinim čine mesečni troškovi manji od 600 funti, standard je onih koji sve posmatraju iz razvijene Evrope. U Nišu prosečna zarada je ispod republičkog proseka, i svakako višestruko manja od zarada u razvijenim zemljama.

Pitanje je onda koliko su niske cene kirija, prevoza, komunalija, ili specijaliteta u restoranima preporuka za Niš.

- Svakako da je Niš kvalitetan za život, ali svakako je i preporuka da se mora više raditi na podizanju standarda građana - kaže gradski većnik Mihajlo Zdravković.

I mada je standard i dalje ispod priželjkivanog, stvari se pomeraju tokom prethodnih godina, otvoreno je više hiljada radnih mesta i smanjen broj nezaposlenih, što je dovelo do povećanja kupovne moći Nišlija.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.