Izvor: Tanjug | Nedelja, 15.04.2018.| 10:22
Izdvojite članak Odštampajte vest

ČADEŽ: Zbog sive ekonomije svakog dana izgubimo jedan kilometar autoputa

Marko Čadež
Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež kaže da zbog sive ekonomije Srbija svakog dana izgubi kilometar autoputa, kao i da nema sektora u privredi koji nije pogođen nelegalnom konkurencijom.

Čadež navodi da brojke pokazuju da su sektori usluga, maloprodaje, turizma i tekstila najizloženiji sivoj ekonomiji, te da je čak 60% tekstilne robe na domaćem tržištu u sivoj zoni.

- Na pijacama možete naći švercovanu robu koja nema nijedan sertifikat države Srbije - rekao je Čadež gostujući u emisiji Uzmi račun i pobedi na RTS.

On je ukazao na kompleksne probleme, kao što su način carinjenja i tarifni carinski brojevi i određivanje cene pri uvozu, navodeći da je više od 100 inicijativa PKS u proteklih godinu dana bilo u vezi sa borbom protiv sive ekonomije.

Čadež je istakao da je legalna privreda najveći gubitnik u sivoj ekonomiji i ukazao da je važno da država učini sve što je moguće u borbi protiv nelegalne konkurencije.

On, takođe, smatra i da privrednici koji legalno posluju i redovno plaćaju poreze treba da upućuju na probleme i na to u kojim bi segmentima institucije i inspekcije mogle bolje da rade svoj posao.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.