Izvor: Politika | Nedelja, 15.04.2018.| 16:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

TAFE u potrazi za kooperantima širom zemlje - Proizvodnja kabina za traktore u užičkom kraju

Ilustracija (Foto: Fotokostic/shutterstock.com )
Postoji mogućnost da montaža novih traktora sa znakom IMT počne u Jarkovcu, u opštini Sečanj, izjavio je za Politiku Kamal Ahuđa, zamenik direktora kompanije TAFE za evropsko tržište.

- Konačnu odluku doneće naši inženjeri iz Srbije, kad razgledaju tamošnji pogon IMT-a, u kojem su se do 2015. proizvodile traktorske jednoosovinske prikolice. Obećali smo da ćemo u maju na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu prikazati prvi novi model sa starim znakom IMT-539, proizveden u Indiji. Reč je o unapređenom proizvodu, sa motorom EUR3, jačine 47 konjskih snaga - kazao je Ahuđa.

U roku od pet godina TAFE će u Srbiji proizvoditi najmanje 5.000 traktora godišnje unapređenih modela IMT 539, 542 i 590. Namera je da se dostigne proizvodnja od 10.000 ovih mašina, koje i danas mogu da se vide na njivama širom bivše Jugoslavije.

Traktori će, u prvoj fazi, biti plasirani na tržište Srbije, zatim u države nekadašnje Jugoslavije. U trećoj fazi traktori će biti prodavani u zemljama gde je nekada IMT izvozio, poput Tunisa, Alžira, Maroka, kao i u nekim državama EU, kao što su Mađarska, Rumunija i Bugarska.

Kemal Ahuđa upravo krstari Srbijom u potrazi za bivšim i budućim kooperantima u proizvodnji traktora sa znakom IMT.

- Upravo se vraćam iz Užica i okoline, razgovarao sam sa proizvođačima delova za trakotre koje ćemo proizvoditi u Srbiji - rekao je Ahuđa za Politiku.

U užičkom kraju proizvodiće se kabina, koja će u celini biti srpski prozvod, od projektovanja do izrade, a samo kabina će kao deo modela IMT-539 činiti 15% njegove vrednosti, kazao je Ahuđa i dodao da će se uskoro sresti sa mogućim proizvođačima felni, filtera...

- Nastojaćemo da što veći deo traktora bude proizveden u Srbiji. Naš cilj je da više od polovine njegove vrednosti bude proizveden ovde, kako bismo stekli mogućnost da ga bez carine izvozimo u sve zemlje sa kojima Srbija ima sporazum o slobodnoj trgovini - naveo je on.

Ahuđa nije mogao sa sigurnošću da kaže da li će nova fabrika biti izgrađena u Jarkovcu, a dodaje i da visina subvencija, koja bi u opštini Sečanj mogla za svakog zaposlenog da bude 10.000 EUR, neće biti odlučujuća.

- Konačnu odluku doneće naši inženjeri - izričit je Ahuđa.

Proizvodnja će, piše Politika, početi u roku od 12 meseci.

IMT u stečaju TAFE je kupio 2. aprila kao jedini učesnik na aukciji po početnoj ceni od oko 66 miliona dinara. Kupovinom IMT-a indijska kompanija je postala vlasnik njegove intelektualne svojine. Ona uključuje brend, to jest zaštitni znak, nacrte i autorska prava nekadašnjeg giganta srpske industrije, kao i prodajno-servisni centar u Jarkovcu sa proizvodnim halama i postojećom opremom, na placu od oko 4,5 hektara.

Proizvodne hale IMT-a u Novom Beogradu, na prostoru od 46 hektara, zameniće novo stambeno naselje sa poslovnim prostorom i pratećim sadržajima, piše beogradski list.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.