NavMenu

Investiciono-trgovinski forum u Beogradu okupio 100 srpskih i kineskih kompanija - Veliko interesovanje za preradu lekovitog bilja

Izvor: Tanjug Petak, 13.04.2018. 10:45
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / PublicDomainPictures)
U Privrednoj komori Srbije danas se održava Investiciono-trgovinski forum Srbija-Kina, na kome učestvuje 20 kineskih i 80 srpskih kompanija. Skup organizuju Privredna komora Srbije, Ambasada NR Kine u Srbiji i kineski Savet za promociju saradnje jug-jug (CPSSC).

Ambasador Kine Li Mančang je izjavio da je Kina posebno zainteresovana za ulaganje u proizvodnju lekovitog bilja u našoj zemlji.

Li je podsetio i da je kineska delegacija juče posetila Ministarstvo poljoprivrede, u cilju uspostavljanja saradnje u proizvodnji lekovitog bilja.

- Želimo ovde da investiramo i u izgradnju fabrike za preradu lekovitog bilja. Ako počnemo da u Srbiji gajimo lekovite biljke, onda Kina može da uvozi sve što se proizvode u vašoj zemlji - kazao je on.

Li ističe da bi u tom slučaju celokupna proizvodnja Srbije bila mala za potrebe Kine.

(Foto: Pixabay / PublicDomainPictures)
Ambasador je napomenuo da još nema međudržavnog sporazuma o izvozu srpske pšenice i kukuruza, te da bi i na tome trebalo poraditi.

Kineske kompanije zainteresovane su za saradnju sa srpskim partnerima u oblastima IKT, zaštite životne sredine i održivog razvoja, elektro, tekstilnoj i farmaceutskoj industriji, kao i industriji medicinske opreme, poljoprivredi, obrazovanju, nekretninama, uslugama, infrastrukturi, građevini, prerađivačkoj industriji, finansijama, pravnim uslugama, turizmu...


Skup u Privrednoj komori Srbije počeo je u jutarnjim časovima, a nakon uvodnih obraćanja na programu Investiciono-trgovinskog foruma Srbija-Kina je prezentacija "Srbija, vaša sledeća investiciona destinacija". Posle plenarnog dela predviđeni su B2B sastanci srpskih i kineskih kompanija.

Savet za promociju saradnje jug-jug je savetodavno telo koje deluje pod okriljem Ministarstva spoljnih poslova NR Kine. U svom članstvu ima više od 90 bivših diplomata i oko 120 kompanija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.