Izvor: Tanjug | Petak, 13.04.2018.| 10:18
Izdvojite članak Odštampajte vest

Otvaranje informatičkih odeljenja želi 66 gimnazija u Srbiji

Ilustracija (Foto: Robert Kneschke/shutterstock.com)
Za otvaranje posebnih informatičkih odeljenja širom Srbije do danas se prijavilo 66 gimnazija.

Ovu informaciju je, nakon sednice Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje 12. aprila, sa medijima podelio ministar prosvete Mladen Šarčević i rekao da su se neke gimnazije prijavile i za otvaranje po dva odeljenja.

- Nismo spuštali kriterijume, napravili smo jak program, dali smo deci podršku, dobro smo obučili profesore, opremili i podigli nivo mreža i brzog interneta - kazao je Šarčević.

On je najavio da će se u toku leta sa Telekomom raditi upravo na poboljšanju uslova za informatička odeljenja u gimnazijama, te da će ta odeljenja biti dobro opremljena i mašinama i brzim internetom.

Dodao je da je ministarstvo podstaklo gimnazije da se prijave jer je reč o otvaranju novih odeljenja i neće izgubiti neko od postojećih. Prema njegovim rečima, očekuje se da će se broj informatičkih odeljenja povećati od prvog septembra kada krene i reforma gimnazijskog programa po novom modelu, jer će, kako kaže, tada i đaci shvatiti šta je to što je novo i šta to njima znači.

Prva informatička odeljenja, njih osam, otvoreno je prošle godine, a kasnije su otvorena još dva.

Odluka o tome koje gimnazije će dobiti nova odeljenja zavisiće od toga da li su kandidati položili prijemni ispit koji je zakazan za 3. jun, odnosno da li će biti dovoljno talentovanih učenika za otvaranje informatičkog odeljenja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.