Izvor: eKapija | Petak, 13.04.2018.| 09:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Hadži-Prodanova pećina kod Ivanjice krajem 2018. konačno prima prve posetioce - Za uređenje izdvojeno 12,8 miliona dinara

Ilustracija (Foto: Tatiana Popova/shutterstock.com)
Hadži-Prodanova pećina u Raščićima kod Ivanjice, uskoro bi konačno trebalo da primi prve posetioce, piše portal Infoliga.

Opština Ivanjica je za svrhu uređenja ovog važnog speleološkog lokaliteta od Ministarstva turizma Srbije dobila osam miliona dinara, a razliku do 12,8 miliona koliko iznosi ukupna investiciona vrednost projekta, obezbediće iz svog budžeta.

Projektom je predviđeno dekorativno osvetljenje pećine hladnom rasvetom, postavljanje pešačkih staza kao i njeno unutrašnje i parterno uređenje. Biće izgrađena zaštitna ograda i suvenirnica, u neposrednoj blizini samog ulaza u pećinu.

Nedostajuća planska dokumentacija sa svim potrebnim dozvolama biće u međuvremenu kompletirana, pa se početak radova očekuje tokom avgusta ove godine. Prema planu radovi će trajati tri meseca.

Nakon njihovog završetka krajem godine, pećina će biti otvorena i biće uključena u ponudu Turističke organizacije opštine Ivanjica.

Hadži-Prodanova pećina trenutno je zatvorena, a nalazi se na sedam kilometara od Ivanjice, u selu Raščići, na putu prema Guči i Čačku, na nadmorskoj visini od oko 600 metara. Ime je dobila po Karađorđevom vojvodi Hadži-Prodanu Gligorijeviću, koji je u pećinu sklanjao zbegove za vreme Prvog srpskog ustanka. Raniji nazivi su Rašćanska pećina i Šljepaja.

Podsetimo, kako je nedavno pisala eKapija, u Srbiji je zasad samo osam pećina otvoreno za posetioce.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.