Izvor: Tanjug | Četvrtak, 12.04.2018.| 15:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sporazumi o sertifikatima između Srbije i Makedonije do 30. juna - Uklanjaju se prepreke za izvoz brašna

Ilustracija (Foto: rangizzz/shutterstock.com)
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić sastao se danas sa potpredsednikom Vlade Makedonije zaduženim za ekonomska pitanja Kočom Anđuševim, sa kojim je usaglasio rešenja za pojedinačne probleme koji postoje u trgovinskoj razmeni između dve zemlje.

Ljajić i Anđušev su se tom prilikom dogovorili da do 30. juna ove godine budu potpisani i ratifikovani bilateralni Sporazum o saradnji u oblasti bezbednosti hrane i veterinarstva i Sporazum o fitosanitarnoj saradnji, čime će biti priznato međusobno važenje sertifikata.

Na taj način praktično će prestati potreba za dvostrukim uzorkovanjem i analizama istih prehrambenih proizvoda, što će u velikoj meri smanjiti dodatne i nepotrebne troškove sa kojima se susreću privrednici obe zemlje, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine.

Do tada, saglasili su se Ljajić i Anđušev, obe vlade će preduzeti neophodne mere u cilju olakšavanja trgovine i otklanjanja vancarinskih barijera između dve zemlje.

To konkretno znači da se srpske granične službe obavezuju na otklanjanje prepreka u prometu pirinča, suhomesnatih i mlečnih proizvoda iz Makedonije u Srbiju, dok se makedonska strana obavezuje da na snagu vrati stari Pravilnik o kontrolnim markicama za brašno, koji je važio do 7. februara ove godine, zahvaljujući kome će biti otklonjene prepreke za izvoz brašna iz Srbije u Makedoniju.

Na sastanku je dogovoreno i da odmah bude formirana ad-hoc grupa, sačinjena od članova kabineta dvojice potpredsednika vlada i predstavnika privrednih komora, koja će biti u svakodnevnoj komunikaciji i rešavati sve probleme koji se budu pojavljivali u trgovini između dve zemlje.

Dogovor je postignut samo dva dana pre isteka roka koji je srpsko ministarstvo postavilo makedonskoj strani u vezi sa rešavanjem spora oko izvoza brašna u Makedoniju, kada je Ljajić poručio da "ako do dogovora ne dođe do 14. aprila, Srbija će uvesti kontramere Makedoniji".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.